Wykonanie
Jakoś tak się składa, że w niedziele często jemy
kurczaka, zazwyczaj pieczonego, z rumianą chrupiącą skórką, takiego jak ten lub ten . Dziś proponuję Wam wspaniałe, soczyste
mięso w sosie pachnącym mocno
cytryną,
melisą i
tymiankiem - na pewno zadowoli Wasze podniebienia :)
Składniki :6 podudzi z
kurczaka1/2
cytryny5 ząbków
czosnku5 łyżek
oliwy2-3 gałązki świeżej
melisy1 łyżeczka suszonego
tymiankugruba
sól morskapieprzPrzygotowanie :Umytego i oczyszczonego
kurczaka ułożyłam w niewielkiej blaszce , na którą wcześniej wylałam trochę
oliwy. Każdy kawałek
kurczaka oprószyłam
tymiankiem i posypałam grubą
solą morską. Ząbki
czosnku bez obierania lekko zmiażdżyłam i ułożyłam
między kawałkami
kurczaka. Dołożyłam też pokrojoną w cząstki
cytrynę, dodałam gałązki
melisy. Całość oblałam pozostałą
oliwą. Blachę dokładnie
okryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekłam
kurczaka przez ok. 40 minut, po czym zdjęłam folię, i piekłam jeszcze przez 15 minut, aż się pięknie zrumienił. Przed podaniem odlałam cały sos z blaszki ( wyrzuciłam
cytrynę, z
czosnku zdjęłam łupinki i dodałam go do sosu) , dodałam płaską łyżeczkę
maki, zmiksowałam i przelałam z powrotem do blachy. Po 5 minutach podałam
kurczaka.Przepis autorski.