ßßß
Składniki: na 4-5 porcji600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i zamarynowane1 cebula3 ząbki czosnku3 łyżki oliwy2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego200 g czarnej kapusty, ugotowanej al dentesól i pieprz do smakuDodatki4-5 jajek1 łyżka posiekanego szczypiorkuburaczki z octu
Zacznij od kurczaka. Jeśli masz czas zamarynuj kurczaka w ulubionych przyprawach i pozostaw w lodówce na godzinę. Jeśli się spieszysz, to zacznij od ziemniaków. Ziemniaki pokrojone w kostkę usmaż na oliwie z dodatkiem cebuli, czosnku i tymianku. Popieprz i posól. Usuń grube nerwy z liści kapusty i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Dodaj kapustę do ziemniaków i smaż jeszcze przez chwilę.Na oddzielnej patelni usmaż kurczaka. Ponieważ piersi z kurczaka są pokrojone w kostkę, więc zajmie to Tobie niewiele więcej niż 3 minuty. Smaż kurczaka cały czas podrzucając patelnią, aby równomiernie się usmażył. Dodaj kurczaka do ziemniaków i kapusty i wszystko wymieszaj. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Usmaż sadzone jajka. Podaj sałatkę na ciepło z jajkiem, posypanym szczypiorkiem i buraczkami.Polecane przepisyTureckie chlebki z nadzieniem z kurczakaKurczak w pistacjowej panierceGrillowany kurczak i pikantna salsaLunchbox i przepis miesiącaSwieta swietami a jesc trzeba