Wykonanie
Szybko i tanioŚwięta już tuż, tuż! W przedświątecznym harmiderze polecam szybki i tani obiad, bo wiem, że jak ja nie macie zbytnio dużo czasu na gotowanie, a jeść przecież trzeba…Nikt nie
mówi , że mamy pościć cały Adwent! Przygotowałam dla Was przepis na ziemniaczaną
sałatkę z
kurczakiem i czarną
kapustą na ciepło, a korzystając z tego przepisu uświęciłam danie
sadzonym jajkiem i marynowanymi
buraczkami. Szybko, tanio i pysznie!Jeśli nie spotkaliście się z czarną
kapustą, to proponuję zastąpić ją
jarmużem.

Składniki: na 4-5 porcji600 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę2
piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i zamarynowane1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy2 łyżki świeżego
tymianku, posiekanego200 g czarnej
kapusty, ugotowanej al dente
sól i
pieprz do smakuDodatki4-5
jajek1 łyżka posiekanego
szczypiorkuburaczki z
octu
Zacznij od
kurczaka. Jeśli masz czas zamarynuj
kurczaka w ulubionych przyprawach i pozostaw w lodówce na godzinę. Jeśli się spieszysz, to zacznij od
ziemniaków.
Ziemniaki pokrojone w kostkę usmaż na
oliwie z dodatkiem
cebuli,
czosnku i
tymianku. Popieprz i
posól. Usuń grube nerwy z liści
kapusty i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Dodaj
kapustę do
ziemniaków i smaż jeszcze przez chwilę.Na oddzielnej patelni usmaż
kurczaka. Ponieważ
piersi z kurczaka są pokrojone w kostkę, więc zajmie to Tobie niewiele więcej niż 3 minuty. Smaż
kurczaka cały czas podrzucając patelnią, aby równomiernie się usmażył. Dodaj
kurczaka do
ziemniaków i
kapusty i wszystko wymieszaj. Dopraw ewentualnie
solą i
pieprzem. Usmaż
sadzone jajka. Podaj
sałatkę na ciepło z
jajkiem, posypanym
szczypiorkiem i
buraczkami.Polecane przepisyTureckie
chlebki z nadzieniem z
kurczakaKurczak w pistacjowej panierceGrillowany
kurczak i pikantna salsaLunchbox i przepis miesiącaSwieta swietami a jesc trzeba