Wykonanie
Przepis na roladę z
morelami jest kombinacją kilku pomysłów i powstał częściowo w mojej głowie a częściowo podyktowany koniecznością. Użyłam udek chociaż w przepisie był cały
kurczak, nie było
owoców ale uznałam, że tak będzie ciekawiej, chociaż następnym razem użyję
śliwek. Obawiałam się, że
mięso mielone będzie za grube bo mieliłam na grubych oczkach ręcznej maszynki do
mięsa. Całość zawinęłam ciasno w rękaw i nie wiedziałam jak tam "moje
mięsko się czuje". Jednak wszystkie moje obawy okazały się bezpodstawne a pomysły trafione kiedy rolada została wyjęta z piekarnika i na drugi dzień pokrojona. Wizualnie -nie najgorzej,
smakowo- podobno bardzo dobrze, a że nie jestem ekspertem w dziedzinie
mięs uznaję roladę za całkiem udane danie świąteczne:)
Składniki:4 udka1
jajko2 ząbki
czosnkupół
piersi z kurczaka1 opakowanie
suszonych moreli (ok. 25 dag)
tymianekpieprz,
sólDelikatnie zdjąć skórę z udek.
Mięso odjąć od kości i zmielić przez maszynkę. Następnie wyrobić z
jajkiem,
przyprawami i
ziołami.
Morele moczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.Skóry z udek ułożyć obok siebie, najlepiej na rozciętym rękawie,
potem będzie łatwiej zwijać. Ja ułożyłam 2 poziomo i 2 pionowo. Powstał jeden duży kwadrat. Skóry powinny zachodzić na siebie. Na kwadracie ułożyć przyprawione
mielone mięso, na tym ułożyć pokrojoną
pierś z kurczaka. Przy jednym brzegu ułożyć ciasno
morele. Całość zwinąć w roladę, związć boki sznurkiem.Jeżeli ktoś nie lubi skór z
kurczaka, pewnie można je pominąć i uformować roladę tylko w rękawie.Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego:)