Wykonanie
W tym tygodniu Lidl promuje tydzień niemiecki. A jak Niemcy to i
ziemniaki ofkors. Jeżeli na pierwszy rzut oka to danie wygląda Ci na zwykłego
schabowego z
ziemniakami to zdecydowanie powinieneś czytać dalej.Sznycel w bardzo pysznej panierce owsianej z najlepszą
sałatką jaką w życiu
jadłam. Chociaż z pozoru
mięso przypomina kotlet
schabowy to jednak dzięki panierce z
płatków owsianych zyskuje trochę innego wymiaru. Mój Mąż jak go zobaczył to myślał, że to dmuchany
ryż… W smaku rewelacja !Przyznaję, że miłośnikiem sałatek nie jestem i zdecydowanie od nich stronię. Nie mam więc na koncie milionów przepisów tego typu. Ta
sałatka jednak jest w moim odczuciu wyjątkowa i koniecznie godna wypróbowania. Tak zapadła mi w pamięć, że tylko czekam na okazję, żeby ją jeszcze raz przygotować. Ostra a zarazem wyważona dzięki
ziemniakom.
Kapary to jest bajka chociaż przyznam, że dopiero w tej
sałatce poczułam ich prawdziwe zalety. Pod tym przepisem podpisuję się obiema rękami i obiema nogami.Brawo Okrasa!
Składniki:
schab: 6 plastrów
jaja „L”: 2 szt.
mąka pszenna typu 450: 40 g
płatki owsiane: 100 g
bułka tarta: 100 g
sól: szczypta
pieprz biały mielony: szczypta
masło (82% tłuszczu): 50 g
olej rzepakowy: 100 ml
natka pietruszki, posiekana: 1 pęczek
ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę: 600 g
ogórki kiszone, pokrojone w cienkie paseczki: 100 g
cebula pokrojona w piórka: 1 szt.
kapary: 60 g
musztarda Dijon: 30 g
cytryna: 1 szt.
miód: 2 łyżeczkimielona
ostra papryka: szczypta
boczek parzony: 7 plastrów
Sałatka: Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm)
ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut). Często sprawdzamy.
Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie powinny się rozpadać. Gdy
ziemniaki już są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do
ziemniaków.
Ogórki kroimy w cienkie paseczki i razem z
kaparami dodajemy do sałatki. Do sałatki dodajemy szczyptę
papryki i polewamy całość sosem.
Sałatkę dokładnie mieszamy. Czekamy, aż się przegryzie. Sos musi dokładnie pokryć każdy kawałek
ziemniaka. Następnie siekamy ½ pęczka
natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. Mieszamy.Sos do sałatki: Do miseczki dodajemy 30 g
musztardy Dijon, 15 g
miodu. Doprawiamy częścią soku z ½
cytryny, dodajemy odrobinę
oleju rzepakowego i mieszamy.
Boczek: Na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów
boczku. Tak przygotowany
boczek przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem). Całość przyciskamy jakimś ciężkim naczyniem (żaroodpornym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.Po upływie 15-20 minut
boczek wyjmujemy z piekarnika. Gdy jest jeszcze gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu. Plastry
boczku kładziemy na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika. Dociskamy dłonią.
Boczek odstawiamy na bok.
Schab: Delikatnie rozklepujemy 6 umytych i osuszonych plastrów
schabu. Zawijamy
mięso w folię spożywczą. Rozbijamy każdy kawałek
mięsa. Przygotowujemy panierkę. 100 g
płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy
bułkę tartą, mieszamy. Następnie dodajemy ½ pęczka posiekanej
natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Do czystej miski wbijamy 2
jaja, roztrzepujemy. Przesypujemy
mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek
schabu przyprawiamy
białym mielonym
pieprzem i
solą, obtaczamy dokładnie w
mące,
jajku i panierce z
płatków owsianych. W taki sam sposób panierujemy pozostałe kawałki
schabu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na niezbyt dużym ogniu.
Schab kładziemy na patelnię. Smażymy. Usmażone plastry
schabu odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na każdy sznycel nakładamy odrobinę
masła. Owsiane sznycle wkładamy na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania. Wyjmujemy, gdy
masło na sznyclach się roztopi. ½ pozostałej
cytryny kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl