Wykonanie
Ziemniaczana
sałatka z
ogórkami na gorąco (
póki co przepraszam za jakość zdjęcia, zostało zeskanowane z książki, jeśli tylko wykonam ponownie to danie to dołożę starań by zrobić fotografię- jej jakość będzie lepsza, nie
mogę jednak zagwarantować lepszego ujęcia :p)
Składniki: (na ok. 6 porcji)- 12
ziemniaków średniej wielkości,- 4-5 dużych
kwaszonych ogórków,- 2
cebule średniej wielkości,- 2 łyżki
oleju rzepakowego,- 2 łyżki
masła,- szklanka
śmietany 18%,- pęczek drobno posiekanej
natki pietruszki,-
przyprawy:
sól,
pieprz, odrobina słodkiej i
ostrej papryki.Przygotowanie:1.
Ziemniaki wyszorować, gotować w łupinkach na małym ogniu przez 25-30 min (kiedy bardzo mi się spieszy daruję sobie gotowanie w łupinkach). Po ugotowaniu
ziemniaki obrać, lekko ostudzić i pokroić w plasterki,2. W międzyczasie
ogórki ze skórką pokroić w kostkę,
cebulę obrać i pokroić w paski,3. Na głębokiej patelni rozgrzać
olej i zeszklić
cebulę, dodać
masło, a następnie
ziemniaki,
przyprawy, przykryć wszystko warstwą pokrojonych
ogórków- odgrzewać pod przykryciem od czasu do czasu delikatnie mieszając.4. Gdy potrawa będzie gorąca, zaprawić ją
śmietaną i jeszcze chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać
natką pietruszki.Smacznego!