ßßß
Składniki: (na ok. 6 porcji)- 12 ziemniaków średniej wielkości,- 4-5 dużych kwaszonych ogórków,- 2 cebule średniej wielkości,- 2 łyżki oleju rzepakowego,- 2 łyżki masła,- szklanka śmietany 18%,- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,- przyprawy: sól, pieprz, odrobina słodkiej i ostrej papryki.Przygotowanie:1. Ziemniaki wyszorować, gotować w łupinkach na małym ogniu przez 25-30 min (kiedy bardzo mi się spieszy daruję sobie gotowanie w łupinkach). Po ugotowaniu ziemniaki obrać, lekko ostudzić i pokroić w plasterki,2. W międzyczasie ogórki ze skórką pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w paski,3. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać masło, a następnie ziemniaki, przyprawy, przykryć wszystko warstwą pokrojonych ogórków- odgrzewać pod przykryciem od czasu do czasu delikatnie mieszając.4. Gdy potrawa będzie gorąca, zaprawić ją śmietaną i jeszcze chwilę podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.Smacznego!