ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa grzybowa z delikatną nutą rozmarynu

Wigilijna zupa grzybowa z delikatną nutą rozmarynu

nazwa

Wykonanie

U nas w domu coraz bardziej czuć Święta. Od kilkunastu dni kuchnia zachęca zapachem pierników, grzybów, pomarańczy i mandarynek. Jedna choinka już ubrana, na drugą czekam z niecierpliwością. Miała być jedna i nie mogłam przeboleć, że sztuczna. W końcu Święta kojarzą mi się głównie z zapachem świeżej choinki... Wzięłam udział w konkursie i wygrałam. Żywą, piękną choinkę. Wyobraźcie sobie moją radość i zdziwienie Męża ;) Dzisiejsza propozycja jest ściśle związana ze Świętami. Zupa grzybowa - typowo postna - jest stałym punktem wigilijnego menu. Na naszym stole bywa częściej niż tylko w Wigilię. Uwielbiamy grzybowe potrawy, tym bardziej, że Tata zaopatrzył nas w ich spore zapasy. Zachęcam do spróbowania, naprawdę warto.
Składniki (na średniej wielkości garnek):
- 7 dużych suszonych grzybów,
- 3 niewielkie ziemniaki,
- 1 cebula,
- rosół ugotowany na samych warzywach,
- łyżka masła,
- śmietana 18%,
- sól, pieprz.
Grzyby moczymy przez całą noc. Następnego dnia opłukujemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Zawartość patelni umieszczamy w średniej wielkości garnku, zalewamy bulionem z samych warzyw, dodajemy rozmaryn (całą gałązkę lub suszony, ale w małej ilości, by rozmaryn nie był dominujący). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wrzucamy ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Gdy ziemniaki będą miękkie, zawartość garnka blendujemy na gładki krem (można wyjąć gałązkę rozmarynu przed miksowaniem; jeśli dodaliśmy suszony - blendujemy razem z nim). Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyłączamy i zabielamy śmietaną (2-3 łyżki). Podajemy z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym . Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/12/wigilijna-zupa-grzybowa-z-delikatna.html