ßßß
Składniki (na średniej wielkości garnek):- 7 dużych suszonych grzybów,- 3 niewielkie ziemniaki,- 1 cebula,- rosół ugotowany na samych warzywach,- łyżka masła,- śmietana 18%,- sól, pieprz.Grzyby moczymy przez całą noc. Następnego dnia opłukujemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Zawartość patelni umieszczamy w średniej wielkości garnku, zalewamy bulionem z samych warzyw, dodajemy rozmaryn (całą gałązkę lub suszony, ale w małej ilości, by rozmaryn nie był dominujący). Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wrzucamy ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Gdy ziemniaki będą miękkie, zawartość garnka blendujemy na gładki krem (można wyjąć gałązkę rozmarynu przed miksowaniem; jeśli dodaliśmy suszony - blendujemy razem z nim). Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wyłączamy i zabielamy śmietaną (2-3 łyżki). Podajemy z makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym . Smacznego!