Wykonanie
Na obiad w Lany Poniedziałek przygotowałam w tym roku
jajka po szkocku, czyli kotlety mielone z
jajkiem w środku. Użyłam
jajek przepiórczych, które miałam przyjemność gotować i jeść pierwszy raz. Moje obawy o to, że nie będą się łatwo obierać okazały się niesłuszne. Łatwo się obierały i na pewno
będę ich częściej używać w swoich potrawach. Już mam w planach
sałatkę z ich udziałem. Ale wróćmy do bohaterów tego wpisu, czyli
jajek po szkocku… Oryginalny przepis przewiduje smażenie ich w głębokim tłuszczu. Ja zdecydowałam się podobnie jak Poezja smaku na ich lżejszą wersję z piekarnika.
Składniki na ok. 16 sztuk:opakowanie
jajek przepiórczych600 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1
cebula1 ząbek1 łyżka
musztardy sarepskiej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
ostrej papryki mielonej2
jajka2 łyżki
bułko tartej + do obtoczenia
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami, najlepiej wyrobić jak ciasto ręką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Jajka gotować około 3 minuty. Zalać zimną
wodą i obrać po lekkim ostudzeniu.Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Z
mięsa lepić kulki, rozpłaszczać, nakładać obrane
jajka i zalepiać
mięsem. Obtaczać w
bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.Piec około 40 minut w trybie grzania góra-dół.Przepis dodaję do akcji Kuchnia szkocka Martynosi z Codziennego gotowania.