ßßß
Jestem ostatnio monotematyczna, ale to sezonowy przepis i spieszę go podać. Nie ma nic prostszego i smaczniejszego teraz, jak upiec sobie pokrojone warzywa w piekarniku z dodatkiem ulubionych ziół i aromatycznej oliwy. Można zjeść je same, jako dodatek do solidnego kawałka mięsa, a także zrobić z nich smakowite sałatki i pasty do chleba. Zacznę po kolei :duża cukiniadwa patisonykilka marchewek2-3 kolorowe paprykipomidorki koktajlowe, czerwone i żółte2-3 cebuległówka czosnkunatka pietruszki i listki bazyliisól, pieprz z młynka, zioła prowansalskie, majeranekoliwaNa blachę wylewamy oliwę, kładziemy pokrojone warzywa , przekładamy gałązkami pietruszki i listkami bazylii , posypujemy przyprawami.Polewamy to lekko oliwą, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 30-40 minut. Mieszamy od czasu do czasu.Jemy bezpośrednio, albo robimy na bazie tego z części :PASTA Z PIECZONYCH WARZYW Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKAMIkawałek pieczonej cukinii i 1/2 patisona2 pieczone paprykikilka pieczonych pomidorkówpieczona cebula i 2-3 ząbki czosnku ( opcjonalnie)2-3 suszone pomidory z zalewy3-4 śliwki suszone ( miałam suskę sechlońską)oliwanatka pietruszki i listki bazyliipapryka słodka i wędzona, pieprz ziołowySuszone pomidory i śliwki parzymy na chwilę wrzątkiem, by zmiękły. Dodajemy je do pieczonych warzyw,dorzucamy posiekaną zieleninę , dolewamy nieco oliwy ( łyżkę najwyżej) i miksujemy. Doprawiamy i zajadamy na kanapkach na zimno a na ciepło np. z makaronem lub kaszą .
Takie warzywa doskonale się komponują w sałatkach z makaronem , brązowym ryżem albo kaszą , najlepiej jaglaną :SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z KASZĄ JAGLANĄ I OLEJEM RYDZOWYM3 plastry pieczonej cukiniikawałek pieczonego patisonapieczona paprykaświeży pomidornatka pietruszki i bazyliazioła prowansalskie, pieprz, sólszklanka ugotowanej kaszy jaglanejolej rydzowy ( 2-3 łyżki)Pieczone warzywa i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, dodajemy zieleniną i przyprawy, polewamy olejem rydzowym i mieszamy.
Zdjęcie kiepskie, bo robiłam wieczorem w pośpiechu. Taką sałatkę można zjeść i na ciepło i na zimno. Warzywa do pieczenia można komponować w dowolnych składach, teraz już warto dodać dynię, bakłażana.Smacznego !