Wykonanie
Nie macie pomysłu na dynię?A co powiecie na s maczne danie na jesienny obiad - leczo (bigos) z dyni? Robi się je podobnie do tego z
cukinii.
Dynia jest bardziej słodka od
cukinii, dlatego też trzeba trochę mocniej przyprawić.Podajemy z
chlebem, najlepiej własnego wypieku;).Zachęcam Was też do przygotowania pysznej, lekko pikantnej zupy z dyni .duży kawałek dyni (odpowiednik wielkości sporej
cukinii)2
marchewkiok. 350 g dobrej jakościowo
kiełbasy (może być podwędzana)3
cebule3 ząbki
czosnkupapryka w proszku ostra i słodka4-6 łyżek
koncentratu pomidorowego (lub 2-3 świeże
pomidory bez skóry)opcjonalnie 1 świeża
papryka (ja akurat nie dodałam)
sól,
pieprzolejnatka pietruszkiPokrojoną w kostkę
cebulę podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki
kiełbasę(plus opcjonalnie pokrojoną w małą kostkę
paprykę) i smaż przez ok. 5 minut.
Marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce.D yni ę obierz i
pokr ój w kostkę.Następnie przełóż wszystko do garnka, dodaj trochę wod y, p rzypraw, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 5-10 minut.Dodaj
koncentrat pomidorowy i duś przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.Na koniec dodaj siekaną
natkę pietruszki.