ßßß Cookit - przepis na Leczo z dyni

Leczo z dyni

nazwa

Wykonanie

Nie macie pomysłu na dynię?
A co powiecie na s maczne danie na jesienny obiad - leczo (bigos) z dyni? Robi się je podobnie do tego z cukinii.
Dynia jest bardziej słodka od cukinii, dlatego też trzeba trochę mocniej przyprawić.
Podajemy z chlebem, najlepiej własnego wypieku;).
Zachęcam Was też do przygotowania pysznej, lekko pikantnej zupy z dyni .
duży kawałek dyni (odpowiednik wielkości sporej cukinii)
2 marchewki
ok. 350 g dobrej jakościowo kiełbasy (może być podwędzana)
3 cebule
3 ząbki czosnku
papryka w proszku ostra i słodka
4-6 łyżek koncentratu pomidorowego (lub 2-3 świeże pomidory bez skóry)
opcjonalnie 1 świeża papryka (ja akurat nie dodałam)
sól, pieprz
olej
natka pietruszki
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę(plus opcjonalnie pokrojoną w małą kostkę paprykę) i smaż przez ok. 5 minut.
Marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce.
D yni ę obierz i pokr ój w kostkę.
Następnie przełóż wszystko do garnka, dodaj trochę wod y, p rzypraw, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 5-10 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj siekaną natkę pietruszki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/09/leczo-z-dyni.html