Wykonanie
Sałata z dodatkami w
sosie winegret gości u nas bardzo często. W zależności od sezonu, zmieniają się dodatki. Teraz, jesienią,
pora sięgnąć do spiżarnianych zapasów robionych w ramach akcji Peli. Na szczęście
pomidory są jeszcze dostępne z
polskich zapasów, szklarniowe, choć już nie tak smaczne, jak latem… Na potrzeby tej sałatki otworzyłam słoiczek
papryki miodowejWykorzystałam też
sałatkę szwedzkąDodałam również marynowane
pieczarki, zrobione domowym sposobem, o których pewnie kiedyś napiszę. Do
sosu winegret, zamiast
octu winnego, używam czasem zalewy od
konserwowych ogórków – jest już przyprawiona i bardziej aromatyczna.główka
sałaty2
pomidorymała
cebula3 łyżki
papryki miodowej2 łyżki sałatki szwedzkiej2 łyżki marynowanych
pieczareksól,ząbek
czosnkusos: 2 łyżki zalewy od sałatki szwedzkiej, 3 łyżki
oliwy,
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskieNajpierw miskę, w której robię
sałatkę, nacieram przeciętym ząbkiem
czosnku. Wyczytałam to we francuskiej książce kucharskiej o sałatkach. Efekt bardzo cikawy i aromatyczny!
Sałatę myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Dodaję bardzo cienko pokrojoną ( w półplasterki)
cebulę i pokrojone w ósemki
pomidory. Na tym etapie
solę i chwilę czekam.
Potem dodaję odsączone:
paprykę,
ogórki z sałatki szwedzkiej i
pieczarki. Mieszam wszystko, na końcu polewam sosem, który łączę potrząsając składnikami w zamkniętym słoiczku.Ta
sałata pasuje niemal do wszystkiego:
mięsa , kiełbasek z grilla ( kiedy to było…), a najbardziej chyba do
mięsnej galaretki, którą pokazywałam wczoraj. Smacznego!