Wykonanie
W przeddzień Świąt chciałabym się z
Wami podzielić przepisem, który warto będzie wykorzystać zaraz po Świętach :)Ta rolada to wręcz idealne rozwiązanie, gdy mamy do „zagospodarowania” różnego rodzaju okrawki
mięsne lub niewykorzystane warzywa.Na zdjęciach przedstawiam wersję wegetariańską, ponieważ miałam akurat kilka
pieczarek oraz po kawałku
papryki w dwóch kolorach.Uwaga:)Ilość „wariacji na temat farszu” do tej rolady jest praktycznie nieograniczona. Roladę można nadziać
grzybami,
mięsem,
rybą…. lub okrawkami
wędlin i
pieczonych mięs.Składniki:1 główka
kapusty włoskiej (przygotowanej tak jak na gołąbki)Farsz:2
cebule1-2
papryki100-300 g
pieczarek3 ząbki
czosnku1 łyżka ulubionych
ziółsól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwekWykonanie:Liście
kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. (Dokładny opis tutaj).Przygotować farsz.
Pieczarki zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę i
paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach
oliwy zeszklić
cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć
pieczarki aż do czasu gdy odparuje z nich cała
woda. Zdjąć z patelni i odstawić. Na kolejnych 2 łyżkach
oliwy usmażyć
paprykę. Na koniec dodać
cebulę i
pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać doprawiając przy okazji do smaku
solą,
pieprzem i ulubionymi
ziołami.Na arkuszu folii aluminiowej (wymiary około 30×40 cm) rozłożyć sparzone liście
kapusty tak aby na siebie lekko zachodziły. Rozsmarować na nich farsz warzywny. Zwinąć całość w roladę a następnie pokroić na 4 centymetrowe plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą. Na dnie ułożyć kilka niewykorzystanych liści
kapusty (jeśli mamy), a na nich „ustawiać” przecięciem do góry kawałki rolady.Całość zalać 1/2 szklanki lekko osolonej
wody (lub
wywaru), przykryć szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Podawać na gorąco.(Uwaga: Można dodatkowo polać roladki
sosem pomidorowym lub adżika .)Smacznego:)
Polecam także jeszcze jedno danie wykorzystujące okrawki, a mianowicie zapiekane
bakłażany