Wykonanie
Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są
bakłażany cukinie czy
dynieSKŁADNIKI:2
bakłażany1 łyżka
oliwy z oliwek400 g
mielonego mięsagarść
kaszy bulgur
sos pomidorowy1
cebula2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
papryka,
zioła,
lubczyk2-3 łyżki
bułki tartej do posypania
Bakłażany umyć i pokroić na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną
cebulkę i podsmażyć. Dorzucić
mięso mielone i wyciśnięty
czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić ,
pomidory jak i miąższ z
bakłażana oraz
kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania
wody i miękkości
kaszy. Jeśli
wody z
pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej
wody. Na koniec dodać posiekane
zioła,
sól i
pieprz do smaku.
Nadziewamy farszem
bakłażany i posypane
bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni.
Smakują rewelacyjnie!