ßßß Cookit - przepis na Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym

Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g mielonego mięsa
garść kaszy bulgur
sos pomidorowy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk
2-3 łyżki bułki tartej do posypania
Bakłażany umyć i pokroić na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku.
Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni.
Smakują rewelacyjnie!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/09/zapiekany-bakazan-faszerowany-kasza-z.html