Wykonanie
wtorek, 6 Lipiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:1 szklanka
kaszy pęczak0,5 kg
mięsa mielonego1 duża
cebulakilka ząbków
czosnkuok. 12 liści
kapustysól,
pieprz2 łyżki
oliwytłuszcz do wysmarowania formy żaroodpornej
Kapustę wkładamy na kilka minut do gotującej się
wody. Oddzielamy liście i osuszamy.
Kaszę wsypujemy do 3 szklanek gotującej się
wody i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Cebulę i
czosnek siekamy i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy
mielone mięso i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie z
kaszą. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Przygotowany farsz rozkładamy na liściach
kapusty. Zawijamy formując kieszonki.Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy niezużyte liście
kapusty a na nich przygotowane kieszonki. Podlewamy
wodą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.Podajemy na przykład z
sosem pomidorowym. Smacznego