ßßß Cookit - przepis na Kieszonki z pęczakiem

Kieszonki z pęczakiem

nazwa

Wykonanie

wtorek, 6 Lipiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
ok. 12 liści kapusty
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
tłuszcz do wysmarowania formy żaroodpornej
Kapustę wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Oddzielamy liście i osuszamy.
Kaszę wsypujemy do 3 szklanek gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie z kaszą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowany farsz rozkładamy na liściach kapusty. Zawijamy formując kieszonki.
Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy niezużyte liście kapusty a na nich przygotowane kieszonki. Podlewamy wodą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Podajemy na przykład z sosem pomidorowym. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/kieszonki-z-peczakiem