Wykonanie

Jestem ostatnio monotematyczna, ale to sezonowy przepis i spieszę go podać. Nie ma nic prostszego i smaczniejszego teraz, jak upiec sobie pokrojone warzywa w piekarniku z dodatkiem ulubionych
ziół i aromatycznej
oliwy. Można zjeść je same, jako dodatek do solidnego kawałka
mięsa, a także zrobić z nich smakowite sałatki i pasty do
chleba. Zacznę po kolei :duża
cukiniadwa
patisonykilka
marchewek2-3 kolorowe
paprykipomidorki koktajlowe, czerwone i żółte2-3
cebuległówka
czosnkunatka pietruszki i listki
bazyliisól,
pieprz z młynka,
zioła prowansalskie,
majeranekoliwaNa blachę wylewamy
oliwę, kładziemy pokrojone warzywa , przekładamy gałązkami
pietruszki i listkami
bazylii , posypujemy
przyprawami.Polewamy to lekko
oliwą, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 180 C na 30-40 minut. Mieszamy od czasu do czasu.Jemy bezpośrednio, albo robimy na bazie tego z części :PASTA Z PIECZONYCH WARZYW Z
SUSZONYMI POMIDORAMI I
ŚLIWKAMIkawałek pieczonej
cukinii i 1/2
patisona2 pieczone
paprykikilka pieczonych
pomidorkówpieczona
cebula i 2-3 ząbki
czosnku ( opcjonalnie)2-3
suszone pomidory z zalewy3-4
śliwki suszone ( miałam suskę sechlońską)
oliwanatka pietruszki i listki
bazyliipapryka słodka i wędzona,
pieprz ziołowySuszone pomidory i
śliwki parzymy na chwilę wrzątkiem, by zmiękły. Dodajemy je do pieczonych warzyw,dorzucamy posiekaną
zieleninę , dolewamy nieco
oliwy ( łyżkę najwyżej) i miksujemy. Doprawiamy i zajadamy na kanapkach na zimno a na ciepło np. z
makaronem lub
kaszą .

Takie warzywa doskonale się komponują w sałatkach z
makaronem ,
brązowym ryżem albo
kaszą , najlepiej jaglaną :
SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z
KASZĄ JAGLANĄ I
OLEJEM RYDZOWYM3 plastry pieczonej
cukiniikawałek pieczonego
patisonapieczona
paprykaświeży
pomidornatka pietruszki i
bazyliazioła prowansalskie,
pieprz,
sólszklanka ugotowanej
kaszy jaglanejolej rydzowy ( 2-3 łyżki)Pieczone warzywa i
pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z
kaszą, dodajemy
zieleniną i
przyprawy, polewamy
olejem rydzowym i mieszamy.

Zdjęcie kiepskie, bo robiłam wieczorem w pośpiechu. Taką
sałatkę można zjeść i na ciepło i na zimno. Warzywa do pieczenia można komponować w dowolnych składach, teraz już warto dodać
dynię,
bakłażana.Smacznego !