Wykonanie
Dzisiaj miałam ochotę na wegetariańskie lasagne . Warzywa,
feta i
szpinak to główne składniki potrawy. Zrobiłam lasagne tym razem bez beszamelu. Użyłam za to pysznego
pomidorowego sosu i
żółty ser aby lasagne ładnie połączyło się w całość. Polecam bardzo to lasagne , bo jest bardzo lekkie, a poza tym bardzo szybko się je robi.Użyłam lasagne z semoliny, na które niedawno natrafiłam. 30 minut w piekarniku i już lasagne było gotowe. Nie wiem czy to zasługa semoliny, ale pierwszy raz udało mi się zapiec lasagne w tak szybkim tempie.

Polecam również tradycyjne lasagne bolognese, a dla smakoszy
kurczaka, lasagne z
kurczakiem .Składniki:5 porcji1
marchewka, dużykawałek
selera1 mały
por2 łyżki świeżych
ziół, u mnie
bazylia,
rozmaryn,
estragon, drobno posiekane1 opakowanie
świeżego szpinaku, 250 g1
cebula3 ząbki
czosnku500 ml
pomidorowego passata1 mały słoik
oliwek kalamata400 ml
startego sera100 ml startego
parmezanu150 g
feta9 lasagne2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWykonanie:Obierz warzywa. Pokrój w plasterki
marchew,
seler,
cebulę i
czosnek. Podsmaż warzywa na
oleju, a następnie dodaj
pomidory (passata). Ugotuj sos, dopraw
solą,
pieprzem i
przyprawami.Umyć i pokrój
szpinak grubo.Pokrój
por w plasterki i podsmaż wraz ze
szpinakiem w niewielkiej ilości
oleju, aż
szpinak lekko zwiędnie.Foremkę o szerokości lasagne wysmaruj
olejem i ułóż pierwszą warstwę lasagne.Polej sosem, pokrusz
fetę, posyp stratum
seren, a na końcu rozprowadz równomiernie
szpinak z
porem i
oliwki. Przykryj warstwą lasagne i rozprowadz nadzienie jak wyżej. Zakończ warzywami na wierzchu. Posyp całość
żółtym serem i
parmezanem.Zapiecz lasagne w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 30 minut.

Polecane przepisyMini lasagne z
kurkamiOrientalne lasagneKlasyczne lasagne bologneseLasagne z
kurczakiem,
pieczarkami i
brokułamiCannelloni z
szynką i
ricottą