ßßß Cookit - przepis na Warzywne lasagne ze szpinakiem i feta

Warzywne lasagne ze szpinakiem i feta

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj miałam ochotę na wegetariańskie lasagne . Warzywa, feta i szpinak to główne składniki potrawy. Zrobiłam lasagne tym razem bez beszamelu. Użyłam za to pysznego pomidorowego sosu i żółty ser aby lasagne ładnie połączyło się w całość. Polecam bardzo to lasagne , bo jest bardzo lekkie, a poza tym bardzo szybko się je robi.
Użyłam lasagne z semoliny, na które niedawno natrafiłam. 30 minut w piekarniku i już lasagne było gotowe. Nie wiem czy to zasługa semoliny, ale pierwszy raz udało mi się zapiec lasagne w tak szybkim tempie.
Polecam również tradycyjne lasagne bolognese, a dla smakoszy kurczaka, lasagne z kurczakiem .
Składniki:
5 porcji
1 marchewka, duży
kawałek selera
1 mały por
2 łyżki świeżych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn, estragon, drobno posiekane
1 opakowanie świeżego szpinaku, 250 g
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 ml pomidorowego passata
1 mały słoik oliwek kalamata
400 ml startego sera
100 ml startego parmezanu
150 g feta
9 lasagne
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Obierz warzywa. Pokrój w plasterki marchew, seler, cebulę i czosnek. Podsmaż warzywa na oleju, a następnie dodaj pomidory (passata). Ugotuj sos, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
Umyć i pokrój szpinak grubo.Pokrój por w plasterki i podsmaż wraz ze szpinakiem w niewielkiej ilości oleju, aż szpinak lekko zwiędnie.
Foremkę o szerokości lasagne wysmaruj olejem i ułóż pierwszą warstwę lasagne.Polej sosem, pokrusz fetę, posyp stratum seren, a na końcu rozprowadz równomiernie szpinak z porem i oliwki. Przykryj warstwą lasagne i rozprowadz nadzienie jak wyżej. Zakończ warzywami na wierzchu. Posyp całość żółtym serem i parmezanem.
Zapiecz lasagne w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 30 minut.
Polecane przepisy
Mini lasagne z kurkami
Orientalne lasagne
Klasyczne lasagne bolognese
Lasagne z kurczakiem, pieczarkami i brokułami
Cannelloni z szynką i ricottą
Źródło:http://codojedzenia.pl/warzywne-lasagne-ze-szpinakiem-i-feta