ßßß Cookit - przepis na LASAGNE WEGETARIAŃSKA

LASAGNE WEGETARIAŃSKA

nazwa

Wykonanie

Dziś uczyta dla zmysłów - potrawa, która smakuje praktycznie każdemu. Polecam wszystkim do zrobienia w weekend...
Ja przygotowuję lazanię w prostokątnym naczyniu o wymiarach: 33x21cm, zwykle robię 3 warstwy z 9 gotowych płatów.
Porcja na 4 – 6 osób
Składniki;
9 płatów lasagne,
20dag pieczarek,
20dag brokułów,
1 marchewka,
cebula,
duża puszka pomidorów,
2 ząbki czosnku,
10dag startego parmezanu,
2 szkl. beszamelu ,
oliwa, zioła i przyprawy.
Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, następnie pieczarki, marchew, brokuły i chwilę smażyć.
Sos pomidorowy robię oddzielnie, część sosu odlewam , resztę dodaję do warzyw i i duszę ok 10min.
Beszamel robię z 2 łyżek masła, 2łyżek mąki, ok 0,5 litra mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, polać beszamelem, wyłożyć płatami, przykryć farszem , znowu polać beszamelem i posypać serem, przykryć płatami i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te czynności. Na wierzchu ułożyć płaty i pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami i posypać parmezanem. Zapiekać 45 min w temp. 190 stopni.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/lasagne-wegetarianska.html