Wykonanie
Kaszotto to pyszna, jesienna potrawka z dodatkiem
grzybów. Możemy użyć również innych, sezonowych warzyw jednak z
grzybami smakuje nieziemsko.
Kaszą nadziałam
cukinie, posypałam
parmezanem i pyszne, sycące danie gotowe.
SKŁADNIKI :1 szklanka
kaszy pęczak1
cebula10 g suszonych podgrzybków4-5
pieczarek1
pomidor1
marchewokoło 1 litr
bulionu ( użyłam rosołu z drobiu )1 ząbek
czosnkukawałek
cukinii2 łyżki
oliwynatka pietruszkisól, pierze do smaku
parmezan do posypania3 okrągłe
cukiniePRZYGOTOWANIE :
Suszone grzyby namaczany w wodzie, najlepiej na noc. Po kilku godzinach moczenia zagotowujemy
grzybki, odcedzamy i studzimy.Z
cukinii odcinamy kapelusiki, wydrążamy środki i gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Wyciągamy i osuszamy.Na wysokiej patelni, na
oleju podpiekamy pokrojoną
cebulę i
czosnek aż się zrumienią. Wsypujemy opłukaną
kaszę, dodajemy podgrzybki, tartą
marchew, pokrojone
pieczarki,
cukinię,pokrojony
pomidor i wlewamy
bulion.
Kaszę gotujemy na małym ogniu aż dobrze napęcznieje, stanie się miękka a płyny znacznie odparują.Na koniec doprawiamy danie do smaku, wsypujemy pokrojoną
natkę pietruszki i odrobiną tartego
parmezanu.
Cukinie nadziewamy
kaszą, układamy na półmisku w którym można zapiekać, posypujemy tartym
parmezanem i pieczemy w piekarniku, 180 *C, około 10 minut aż
ser się rozpuści.
Cukinie podajemy ciepłe. Smacznego.