Wykonanie
W zasadzie okazja jest podwójna, wyświetlenia wyświetleniami, a tymczasem na facebooku jest Was już ponad 200! W ramach specjala będzie szybka i sycąca fit wege zapiekanka, na którą przepis dostałam od przyjaciółki z okazji bycia na diecie :D Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją jakimś dobrym mięskiem, też będzie dobra :)Składniki:- 400 g
brązowego ryżu- 1 duża
marchewka- dwie
cebule, u mnie jedna czerwona i jedna biała- 500 g
pieczarek- 4-5 ząbków
czosnku- dwa
pomidory-
sól,
pieprz- ulubione
zioła- opcjonalnie:
rukola / mix
sałat do podania
Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy cały
ryż. Na nim ląduje
marchewka starta na tarce o dużych oczkach.
Pora na
cebulę - ja czerwoną pokroiłam w piórka, białą zaś w kostkę.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wszystko ląduje na
marchewce. Na tym etapie dodajemy też
przyprawy -
sól i
pieprz standardowo, u mnie dodatkowo
zioła prowansalskie, czerwona i zielona czubryca, ale w ziołach możecie przebierać do woli ;)
Teraz czas na
pieczarki, duuużo
pieczarek. Kroimy je byle jak, pamiętając przy tym jednak, by kawałki były stosunkowo duże, gdyż podczas pieczenia się skurczą. Następnie do naczynia wlewamy
wodę tak, by
ryż był zakryty i wstawiamy do piekarnika na 180 st. C.
Samo pieczenie musimy obserwować, czas z zasady waha się w granicach 40 minut. W trakcie pamiętać musimy o okresowym dolewaniu
wody. Gdy
pieczarki są już ładnie przypieczone, a
ryż jest prawie miękki, na górze kładziemy plastry
pomidora i dopiekamy, aż do momentu, gdy wszystko będzie miękkie.
Gotowe! Naszą zapiekankę podawać możemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do
mięsa, najlepiej w towarzystwie jakiejś dobrej
zieleniny ;)Smacznego!