Wykonanie
Kolejne szybkie i proste danie.
Kasza gryczana z dodatkiem
sosu pieczarkowo-
orzechowego oraz sałatki ogórkowej. Smacznego!Składniki (na 4 porcje):1,5 szkl
kaszy gryczanej (używam niepalonej), ugotowanej1
cebula, pokrojona w kostkę500g
pieczarek, pokrojonych w pólplasterki150 ml
orzechów nerkowca (odmierzałam w 500ml naczyniu) +
woda (tyle, by w
sumie sięgało 300ml), namoczone i zmiksowane na gładko (razem z
wodą, w której się moczyły)1 ząbek
czosnku, zmiażdżony
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyoliwaCebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam
pieczarki - dusiłam je na małym ogniu przez 10-15 minut, po czym dodałam
czosnek,
sól i
pieprz, a na końcu zmiksowane
orzechy. Chwilę podgrzałam i odstawiłam z gazu.Na talerzu umieściłam
kaszę oraz sos. Do tego podałam
sałatkę z
ogórków (po 4
ogórki małosolne i świeże + 3-4
rzodkiewki +
koperek, 1/2 pęczka + 1 łyżeczka
miodu /syropu z agawy + 1 łyżka
oliwy + 1 ząbek
czosnku + ew. 1 łyżka
jogurtu).