ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka cytrynowo miodowe

Udka z kurczaka cytrynowo miodowe

nazwa

Wykonanie

Udka z kurczaka cytrynowo miodowe, smaczne i proste. Udka z kurczaka są soczyste, mięciutkie w środku, a skórka na nich jest chrupiąca i ładnie zarumieniona. Udka opływają w gęstym sosie powstałym z glazury.
Udka z kurczaka podałam z zieloną sałatką, przyrządzoną z fasoli, bobu, szpinaku i kaszy jęczmiennej . Jak widzicie ostatnio nie mogę się obyć bez kaszy! Sałatka jest pyszna, taka wiosenna. Jeżeli jesteście ciekawi skąd wzięłam bób o tej porze, to mogę zdradzić, że to mrożony.
Składniki:
10 udek z kurczaka
sok i skórka otarta z jednej cytryny
4 łyżki miodu
1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka płatków chili
Wiosenna lekka sałatka z fasolą, bobem i kaszą
100 g kaszy jęczmiennej, całej, waga niegotowana
garść zielonej fasoli strączkowej, u mnie mrożona
200 ml bobu, u mnie mrożony
1 czerwona cebula, mała
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
50 g świeżego szpinaku
garść rukoli
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Z podanych składników przyrządź glazurę i wymieszaj z udkami z kurczaka. Marynuj przez godzinę, po czym piecz udka w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez około 45 minut.
W międzyczasie ugotuj kaszę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Zblanszuj bób, fasolę i marchewkę przez 3 minuty, po czym obierz bób ze skórki. Fasolę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj resztę warzyw i kaszę. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj opłukany szpinak i rukola.
Podawaj sałatkę na ciepło z upieczonymi na złoty kolor udkami z kurczaka.
Polecane przepisy
Udka z kurczaka na warzywach
Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslaw
Orientalne udka z kurczaka z pilaf
Roladki z kurczaka w ostrym sosie curry
Kurczak w boczku z grilla
Źródło:http://codojedzenia.pl/udka-z-kurczaka-cytrynowo-miodowe