Wykonanie
Udka z kurczaka cytrynowo miodowe, smaczne i proste.
Udka z kurczaka są soczyste, mięciutkie w środku, a skórka na nich jest chrupiąca i ładnie zarumieniona. Udka opływają w gęstym sosie powstałym z glazury.
Udka z kurczaka podałam z
zieloną sałatką, przyrządzoną z
fasoli,
bobu,
szpinaku i
kaszy jęczmiennej . Jak widzicie ostatnio nie
mogę się obyć bez
kaszy!
Sałatka jest pyszna, taka wiosenna. Jeżeli jesteście ciekawi skąd wzięłam
bób o tej
porze, to
mogę zdradzić, że to mrożony.

Składniki:10
udek z kurczakasok i skórka otarta z jednej
cytryny4 łyżki
miodu1 ½ łyżeczki
soli, lub wedle smaku2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
płatków chiliWiosenna lekka
sałatka z
fasolą,
bobem i
kaszą100 g
kaszy jęczmiennej, całej, waga niegotowanagarść zielonej
fasoli strączkowej, u mnie mrożona200 ml
bobu, u mnie mrożony1
czerwona cebula, mała1
marchewka2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy50 g
świeżego szpinakugarść
rukolisól i
pieprz do smakuWykonanie:Z podanych składników przyrządź glazurę i wymieszaj z
udkami z kurczaka. Marynuj przez godzinę, po czym piecz udka w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez około 45 minut.W międzyczasie ugotuj
kaszę.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Zblanszuj
bób,
fasolę i
marchewkę przez 3 minuty, po czym obierz
bób ze skórki.
Fasolę pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę i
czosnek pokrój w cienkie plasterki.Podsmaż
cebulę i
czosnek, a następnie dodaj resztę warzyw i
kaszę. Dopraw
solą i
pieprzem, smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj opłukany
szpinak i
rukola.Podawaj
sałatkę na ciepło z upieczonymi na złoty kolor
udkami z kurczaka.

Polecane przepisy
Udka z kurczaka na warzywach
Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslawOrientalne
udka z kurczaka z pilafRoladki z
kurczaka w
ostrym sosie
curryKurczak w
boczku z grilla