Wykonanie
Sezon na
bób w pełni, u mnie sprzedawany jest w strąkach, dzięki
czemu jest naprawdę świeżutki. Najczęściej
bób jem sam, skubię go sobie przez cały dzień, to jednak nie sztuka;) Postanowiłam wykorzystać go do jakiegoś ciekawego i smacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi
sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca.Wraz ze mną danie z
bobu przygotowali: Mirabelka, Panna Malwinna, Zuzia, Lejdi i Bartosz .


Składniki :350g drobnego
makaronu (np. orzo, choć u mnie były to literki;))250g
zielonego groszku (świeży lub mrożony)250g
bobu4-5 łyżek
oliwy z oliwekpół czerwonej
papryczki chili1 łyżka płynnego
miodu1 ząbek
czosnkusok z połowy
cytrynysól,
pieprzkilka listków
mięty do przybrania

Przygotowanie :
Groszek i
bób ugotować al dente (gotować po kilka minut), następnie odcedzić i przepłukać zimną
wodą, odsączyć.
Makaron ugotować również al dente, odcedzić i opłukać zimną
wodą.W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać
oliwę,
sok z cytryny,
czosnek wyciśnięty przez praskę,
papryczkę chili pokrojoną w drobniutką kostkę,
miód,
sól i
pieprz.
Bób,
groszek i
makaron wsypać do dużej miski, zalać dressingiem i delikatnie wymieszać, udekorować listkami
mięty i podawać.


Smacznego!