Wykonanie

Pasta z
bobu, przepis na nią jest banalnie prosty.
Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do
makaronu z odrobiną
oliwy z oliwek i świeżo startym
parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości.Inspirację czerpałam z bloga Stare gary .Jeśli przygotujesz tę pastę, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 15 minutSkładniki:500 g ugotowanego na parze i obranego
bobu3 ząbki
czosnkuokoło 1/2 szklanki
oliwy z oliwek EVgarść listków
miętysok z połowy
cytrynysól morskaświeżo zmielony
pieprzodrobina
płatków papryczki chili
Wykonanie:
Bób rozgniatamy widelcem w misce.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do
bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy
sok z cytryny, posiekane listki
mięty i
oliwę. Ilość
oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.
