Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj na popularne danie szwedzkiej kuchni. Szwedzka zupa z mielonym
mięsem, bo o niej
mowa to chyba najbardziej ulubiona zupa szwedzkich przedszkolaków. Pierwszy raz usłyszałam o tej zupie właśnie od moich starszych chłopaków, kiedy to chodzi do przedszkola, a przepis dostałam od przedszkolnej kucharki…no bo jeszcze wtedy nie władałam internetem. Od tej
pory (jak to się czasy zmineniły) oryginalny przepis przeszedł wiele metamorfoz, myślę, że na plus.Dzisiaj kolejny, zmodyfikowany wariant zupy, mielona z
brukselką, pieczonymi
ziemniakami i crème fraîche. Zapraszam na przepis poniżej.

Szwedzka zupa z mielonym
mięsemSkładniki:5 porcji500 g
mielonego mięsa, u mnie 50/50 wołowo wieprzowe1
cebula4 ząbki
czosnkupo ½ łyżeczce suszonego
tymianku,
majeranku i
oregano2
marchewki2
pasternaki300 g
brukselki2 łodygi
naciowego selera4 łyżki
przecieru pomidorowego½ łyżeczki
papryki w proszku
sól do smaku
czarny pieprz,
pieprz kajeński wedle smaku250 g crème fraîche1 łyżka
oliwy1 , 2 l wrzątku
Cebulę i
czosnek posiekaj na drobno i podsmaż na
oliwie. Dodaj pokrojony w krążki
seler i pocięte w paski
marchewkę i
pasternak. Przełóż do garnka , a na tej samej patelni podsmaż mielone z
przyprawami,
ziołami i przecierem, dobrze rozdrabniając. Przełóż do garnka. Oczyść
brukselkę, podziel na pół i dodaj do reszty składników. Zalej wszystko wrzątkiem i gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę
solą. Podaj zupę z pieczonymi
ziemniakami, crème fraîche i
chlebem.Polecam również szwedzką grochówkę i zupę z topinamburem .Polecane przepisyPrzepis na żurek na zakwasieTłusty czwartek po szwedzkuMięciutkie klopsiki i bulgur z
jabłkiemTakiej zupy na pewno nie jedliscieSzwedzka grochówka z
musztardą