ßßß
Szwedzka zupa z mielonym mięsemSkładniki:5 porcji500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wołowo wieprzowe1 cebula4 ząbki czosnkupo ½ łyżeczce suszonego tymianku, majeranku i oregano2 marchewki2 pasternaki300 g brukselki2 łodygi naciowego selera4 łyżki przecieru pomidorowego½ łyżeczki papryki w proszkusól do smakuczarny pieprz, pieprz kajeński wedle smaku250 g crème fraîche1 łyżka oliwy1 , 2 l wrzątkuCebulę i czosnek posiekaj na drobno i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony w krążki seler i pocięte w paski marchewkę i pasternak. Przełóż do garnka , a na tej samej patelni podsmaż mielone z przyprawami, ziołami i przecierem, dobrze rozdrabniając. Przełóż do garnka. Oczyść brukselkę, podziel na pół i dodaj do reszty składników. Zalej wszystko wrzątkiem i gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą. Podaj zupę z pieczonymi ziemniakami, crème fraîche i chlebem.Polecam również szwedzką grochówkę i zupę z topinamburem .Polecane przepisyPrzepis na żurek na zakwasieTłusty czwartek po szwedzkuMięciutkie klopsiki i bulgur z jabłkiemTakiej zupy na pewno nie jedliscieSzwedzka grochówka z musztardą