ßßß
Lubię przyrządzać potrawy sezonowe, więc kiedy spostrzegłam bób na straganie od razu go kupiłam. W drodze do domu już planowałam, że na pewno zrobię sałatkę z bobem .Sałatka do grilla z awokado, bobem i miętąSkładniki: na 2 porcje100 ml prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie200 g bobu, ugotowanego i obranego2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 czerwone dymkigarść rucolagarść truskawek1 małe awokado1 mała cukiniasok z połowy cytryny1 łyżka oliwy z pestek winogronsól do smakuszczypta czarnego pieprzu, grubo zmielonegoDressing miodowo miętowy200 ml jogurtu typu greckiego2 łyżki posiekanej mięty1 łyżka miodu1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Avokado i cukinię pokrój w dużą kostkę. Skrop awokado sokiem z cytryny. Truskawki pokrój na ćwiartki w zależności od wielkości. Czerwoną dymkę pokrój w krążki. Wszystko połącz z kaszą i bobem oraz oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.Na końcu dodaj opłukaną i osuszoną rucola i lekko wymieszaj. Rozłóż sałatkę na półmisku.Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę.
Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca, którego tematem są sałatki. Obiecuję, że u mnie to dopiero początek sałatkowego szaleństwa. Mam w zanadrzu jeszcze nie jeden przepis na sałatkę, który mam zamiar wypróbować w to lato.Polecane przepisySałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréSałatka z pesto do grillaKurczak w boczku z grillaLekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszyPrzepis miesiąca – lekkie sałatki