Wykonanie
Lubicie fenkuł, czyli
koper włoski, z którego nasion tak często aplikuje się
herbatki małym dzieciom? Ja bardzo, w przeróżnych lekkich sałatkach i zapiekankach jako warzywo, a do wypieków, nasiona całe lub zmielone. Fenkuł jest bardzo aromatyczny. Zarówno w zapachu jak i w smaku przypomina
anyż ale jest znacznie delikatniejszy. Jako dziecko nie cierpiałam tego smaku, ale jak widzicie odwidziało mi się.
Dzisiejsza letnia
sałatka z fenkułu jest świetnym dodatkiem do smażonej lub grillowanej
ryby. U mnie znowu
łosoś, ale
sałatka pasuje również z
białą rybą jak
dorsz czy
morszczuk. Warto wypróbować coś nowego, więc jeśli lubisz włoski
koper to ta
sałatka jest specjalnie dla ciebie. Oto przepis:Letnia
sałatka z fenkułuSkładniki: na 4-5 porcji2 fenkuły1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1
cukinia1 mała
żółta papryka1 łyżka
soku z limonki lub
cytrynysól i
czarny pieprz do smaku1 łyżka
oliwy do smażeniaWykonanie:Wykrój głąb z fenkułu i pokrój go w piórka, również zielone łodygi (
koperek)
Cebulę również pokrój w piórka, a
czosnek w plasterki.
Cukinię i
paprykę pokrój w cienkie słupki.Wrzuć warzywa na rozgrzany tłuszcz i wokuj, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Polecane przepisyAngielskie muffins na śniadanie
Sałatka z
kalafiorem,
kaszą gryczaną i chevréKremowa
sałatka z
tuńczykaSałatka do grilla z
awokado,
bobem i
truskawkamiMarchewka inaczej