ßßß Cookit - przepis na Sałatka z awokado i pieczonymi warzywami

Sałatka z awokado i pieczonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Lekkie sałatki to moje ulubione dania nie tylko na lato. Po czy przed treningiem warto coś przegryź, więc mój wybór pada na sałatkę. Lubię sałatki, bo są kolorowe, pożywne i bardzo zdrowe. Przyrządzam sałatki na ciepło i na zimno. Często dodaję różne rodzaje kasz jak bulgur, kasza gryczana czy jęczmienna, quinoa czy couscous.
Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą sałatkę z awokado i pieczonymi warzywami. Lekka sałatka, ale bardzo pożywna. Kolacja zaliczona!
Składniki: na 4 porcje
2 marchewki
2 pasternaki
2 buraki
2 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonego winnego octu
2 łyżki pomarańczowego soku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz grubo mielony do smaku
1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
15 g sałaty, u mnie rukola
2 łyżki pestek dyni, prażone
Wykonanie:
Obierz czosnek marchewki, pasternaki i buraki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą, tymiankiem i pieprzem. Upiecz w piekarniku al dente. Wymieszaj lekko przestudzone warzywa z rukolą i awokado. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Na końcu posyp sałatkę pestkami dyni.
Sałatki można przyrządzić na każdą okazję. Poniżej wybrałam moje ulubione sałatki, które może i Wam przypadną do smaku. Kliknijcie w link i przejdziecie do przepisu.
Sałatka z bobem, fasolą i pęczkiem
Sałatka z grillowanych warzyw i kaszy gryczanej
Sałatka z awokado, bobem, truskawkami i gryczaną prażoną kaszą
Tabbouleh z quinoa
Polecane przepisy
Sałatka z quinoa, batatów i kalafiora
Kremowa sałatka z tuńczyka
Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi
Lekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy
Źródło:http://codojedzenia.pl/lekka-salatka-z-awokado-i-pieczonymi-warzywami