ßßß
Składniki: na 4 porcje2 marchewki2 pasternaki2 buraki2 ząbki czosnku2 łyżki czerwonego winnego octu2 łyżki pomarańczowego soku2 łyżki oliwysól i pieprz grubo mielony do smaku1 łyżka świeżego posiekanego tymianku15 g sałaty, u mnie rukola2 łyżki pestek dyni, prażoneWykonanie:Obierz czosnek marchewki, pasternaki i buraki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą, tymiankiem i pieprzem. Upiecz w piekarniku al dente. Wymieszaj lekko przestudzone warzywa z rukolą i awokado. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Na końcu posyp sałatkę pestkami dyni.Sałatki można przyrządzić na każdą okazję. Poniżej wybrałam moje ulubione sałatki, które może i Wam przypadną do smaku. Kliknijcie w link i przejdziecie do przepisu.
Sałatka z bobem, fasolą i pęczkiem
Sałatka z grillowanych warzyw i kaszy gryczanej
Sałatka z awokado, bobem, truskawkami i gryczaną prażoną kaszą
Tabbouleh z quinoaPolecane przepisySałatka z quinoa, batatów i kalafioraKremowa sałatka z tuńczykaSałatka z pęczaku, kalafiora i halloumiLekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy