Wykonanie
Lekkie sałatki to moje ulubione dania nie tylko na lato. Po czy przed treningiem warto coś przegryź, więc mój wybór pada na
sałatkę. Lubię sałatki, bo są kolorowe, pożywne i bardzo zdrowe. Przyrządzam sałatki na ciepło i na zimno. Często dodaję różne rodzaje
kasz jak bulgur,
kasza gryczana czy jęczmienna, quinoa czy couscous.Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą
sałatkę z
awokado i pieczonymi warzywami. Lekka
sałatka, ale bardzo pożywna. Kolacja zaliczona!
Składniki: na 4 porcje2
marchewki2
pasternaki2
buraki2 ząbki
czosnku2 łyżki
czerwonego winnego octu2 łyżki
pomarańczowego soku2 łyżki
oliwysól i
pieprz grubo mielony do smaku1 łyżka świeżego posiekanego
tymianku15 g
sałaty, u mnie
rukola2 łyżki pestek dyni, prażoneWykonanie:Obierz
czosnek marchewki,
pasternaki i
buraki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa z
oliwą,
solą,
tymiankiem i
pieprzem. Upiecz w piekarniku al dente. Wymieszaj lekko przestudzone warzywa z
rukolą i
awokado. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim
sałatkę. Na końcu posyp
sałatkę pestkami dyni.Sałatki można przyrządzić na każdą okazję. Poniżej wybrałam moje ulubione sałatki, które może i Wam przypadną do smaku. Kliknijcie w link i przejdziecie do przepisu.
Sałatka z
bobem,
fasolą i pęczkiem
Sałatka z grillowanych warzyw i
kaszy gryczanejSałatka z
awokado,
bobem,
truskawkami i gryczaną prażoną
kasząTabbouleh z quinoaPolecane przepisy
Sałatka z quinoa,
batatów i
kalafioraKremowa
sałatka z
tuńczykaSałatka z pęczaku,
kalafiora i halloumiLekka
sałatka na ciepło z
cukinii i
kaszy