ßßß
Zielony kolor na zdjęciach jak najbardziej naturalny. Gotując zielone warzywa należy je zawsze zalać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. W ten sposób warzywa zachowują swój piękny, zielony kolor.Sałatka z zielonymi szparagami to wspaniała lekka sałatka, które można podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięs.
Sałatka z zielonymi szparagamiSkładniki: na 2 porcje300 g zielonych szparagów, twarde końce obcięte100 g bobu3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej100 g feta, u mnie owcza2 łyżki oliwy1 łyżka soku z limonki150 ml couscous250 ml lekko osolonego wrzątkusól i grubo zmielony pieprz do smaku1łyżka pestek dyni, uprażone1 łyżka pestek słonecznika, uprażoneWykonanie:Zalej couscous osolonym wrzątkiem i odstaw na 15 minut.Zagotuj wodę z solą. Pokrój szparagi na 4 cm kawałki. Odłóż kłosy. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty. Dodaj teraz kłosy i gotuj jeszcze przez minutę. Odcedź szparagi i natychmiast opłukaj zimną wodą.Gotuj bób przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i natychmiast opłukaj zimną wodą.Teraz wymieszaj lekko couscous, pokruszoną fetę, warzywa i zioła wraz oliwą i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że feta jest dosyć słona.Podawaj sałatkę ze szparagów posypaną uprażonymi nasionami.
Polecane przepisyLekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszyLekka sałatka z awokadoSalatka z dynii, feta, orzechow i granatuSałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréPożywna sałatka z fasoli