Wykonanie
No wreszcie są
szparagi! Na blogach roi się od przepisów na
szparagi. Ja objadam się nimi prawie codziennie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo łatwą w przyrządzaniu
sałatkę z
zielonymi szparagami .Bardzo
zielona sałatka przyrządzona z couscous,
feta i
bobem. Nie, nie
bób jeszcze mrożony. Ostatnio u nas w sklepach pojawiło się pełnożytnie couscous i takie właśnie użyłam do tej sałatki.
Zielony kolor na zdjęciach jak najbardziej naturalny. Gotując zielone warzywa należy je zawsze zalać zimną
wodą, aby przerwać proces gotowania. W ten sposób warzywa zachowują swój piękny, zielony kolor.
Sałatka z
zielonymi szparagami to wspaniała lekka
sałatka, które można podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub jako dodatek do
mięs.
Sałatka z
zielonymi szparagamiSkładniki: na 2 porcje300 g
zielonych szparagów, twarde końce obcięte100 g
bobu3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanej
mięty pieprzowej100 g
feta, u mnie owcza2 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z limonki150 ml couscous250 ml lekko osolonego wrzątku
sól i grubo zmielony
pieprz do smaku1łyżka pestek dyni, uprażone1 łyżka pestek
słonecznika, uprażoneWykonanie:Zalej couscous osolonym wrzątkiem i odstaw na 15 minut.Zagotuj
wodę z
solą. Pokrój
szparagi na 4 cm kawałki. Odłóż kłosy. Wrzuć do gotującej się
wody i gotuj przez 4 minuty. Dodaj teraz kłosy i gotuj jeszcze przez minutę. Odcedź
szparagi i natychmiast opłukaj zimną
wodą.Gotuj
bób przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i natychmiast opłukaj zimną
wodą.Teraz wymieszaj lekko couscous, pokruszoną
fetę, warzywa i
zioła wraz
oliwą i
sokiem z limonki. Dopraw
solą i
pieprzem. Pamiętaj, że
feta jest dosyć słona.Podawaj
sałatkę ze
szparagów posypaną uprażonymi nasionami.
Polecane przepisyLekka
sałatka na ciepło z
cukinii i
kaszyLekka
sałatka z
awokadoSalatka z
dynii,
feta, orzechow i
granatuSałatka z
kalafiorem,
kaszą gryczaną i chevréPożywna
sałatka z
fasoli