Wykonanie
Natchnął mnie wczoraj do tych lekkich, soczystych, pełnych smaku cudowności pan Robert Makłowicz, podróżujący po Grecji. Kolejne świetne doświadczenie z warzywami, jak zwykle się nie zawiodłam :) Skoro greckie to oczywiście idealny będzie do nich
sos tzatziki (przepis tutaj), i ten
sos tatarski też będzie wyśmienity !Jeśli spodobały się Wam te sznycelki, mogą zainteresować Was też placuszki z
kalafiora i
twarożkuSkładniki na ok. 15 sztuk:2 spore
cukinie150 g. puszystego
twarożku1
jajkoduża garść listków świeżej
miętyduża garść
natki pietruszkibułka tarta - ok. 3/4 szklanki
sól,
pieprzoliwa do smażeniaPrzygotowanie:
Cukinie bez obierania ścieram na grubej tarce, lekko
solę, odstawiam na pół godziny by puściły sok. Odcedzam, by były jak najsuchsze. Dodaję
jajko,
serek, posiekane
zioła,
bułkę tartą i
pieprz ( już nie
solę -
cukinia była solona, poza tym
serek zazwyczaj jest lekko słony) , mieszam dłonią. Z masy powinno dać się uformować kulki - jeśli się nie da, trzeba dodać jeszcze trochę
bułki tartej. Kulki wielkości małej
mandarynki lekko spłaszczam, panieruję w
bułce tartej i smażę na
oliwie - po 3-4- minuty z każdej strony. Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Podaję z dowolnymi sosami.