ßßß Cookit - przepis na Kolokito keftedes- greckie sznycelki z cukinii

Kolokito keftedes- greckie sznycelki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Natchnął mnie wczoraj do tych lekkich, soczystych, pełnych smaku cudowności pan Robert Makłowicz, podróżujący po Grecji. Kolejne świetne doświadczenie z warzywami, jak zwykle się nie zawiodłam :) Skoro greckie to oczywiście idealny będzie do nich sos tzatziki (przepis tutaj), i ten sos tatarski też będzie wyśmienity !
Jeśli spodobały się Wam te sznycelki, mogą zainteresować Was też placuszki z kalafiora i twarożku
Składniki na ok. 15 sztuk:
2 spore cukinie
150 g. puszystego twarożku
1 jajko
duża garść listków świeżej mięty
duża garść natki pietruszki
bułka tarta - ok. 3/4 szklanki
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie bez obierania ścieram na grubej tarce, lekko solę, odstawiam na pół godziny by puściły sok. Odcedzam, by były jak najsuchsze. Dodaję jajko, serek, posiekane zioła, bułkę tartą i pieprz ( już nie solę - cukinia była solona, poza tym serek zazwyczaj jest lekko słony) , mieszam dłonią. Z masy powinno dać się uformować kulki - jeśli się nie da, trzeba dodać jeszcze trochę bułki tartej. Kulki wielkości małej mandarynki lekko spłaszczam, panieruję w bułce tartej i smażę na oliwie - po 3-4- minuty z każdej strony. Przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Podaję z dowolnymi sosami.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/kolokito-keftedes-greckie-sznycelki-z.html