Wykonanie
Zapraszam na
sałatkę z
gryczanej kaszy i
buraczków. Nigdy bym nie przypuszczała, że kiedyś tak polubię
gryczaną kaszę. Wszystko zależy od jej przyrządzenia.
Sałatka z
kaszy gryczanej to już nie pierwsza na blogu.
Gryczana kasza to prawdziwy rarytas zwłaszcza w takim wykonaniu.Danie vegetariańskie na lato, lekkie i zdrowe.
Sałatka z
gryczanej kaszy i
burakówSkładniki:na 2 porcje150 g
gryczanej kaszy, u mnie prażona6
buraczków średniej wielkości3 łyżki łyżki posiekanej
pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorku1 duży ząbek
czosnku1 łyżka świeżego
tymianek, u mnie
cytrynowy2 łyżki
oliwyszczypta
czarnego pieprzu do smaku1 łyżeczka
soku z cytrynysól do smaku100 g
koziego seraBuraczki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Posól, posyp
tymiankiem,
skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200ºC, 25 minut). Obierz i pokrój
czosnek w plasterki. Podsmaż na
oliwie z dodatkiem
ziół. Dodaj
kaszę i wymieszaj, doprawiając
solą i
pieprzem. Na końcu dodaj
buraczki i rozdrobniony
kozi ser. Lekko wymieszaj. Podawaj
sałatkę na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do
mięsa.Polecane przepisy
Sałatka z pęczaku,
kalafiora i halloumi
Sałatka z quinoa,
batatów i
kalafioraSałatka zdrowa i energetycznaLekka
sałatka na ciepło z
cukinii i
kaszy