ßßß
Sałatka z gryczanej kaszy i burakówSkładniki:na 2 porcje150 g gryczanej kaszy, u mnie prażona6 buraczków średniej wielkości3 łyżki łyżki posiekanej pietruszki1 łyżka posiekanego szczypiorku1 duży ząbek czosnku1 łyżka świeżego tymianek, u mnie cytrynowy2 łyżki oliwyszczypta czarnego pieprzu do smaku1 łyżeczka soku z cytrynysól do smaku100 g koziego sera
Buraczki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Posól, posyp tymiankiem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200ºC, 25 minut). Obierz i pokrój czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie z dodatkiem ziół. Dodaj kaszę i wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj buraczki i rozdrobniony kozi ser. Lekko wymieszaj. Podawaj sałatkę na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.Polecane przepisySałatka z pęczaku, kalafiora i halloumiSałatka z quinoa, batatów i kalafioraSałatka zdrowa i energetycznaLekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy