Wykonanie
Dla wszystkich, którzy już kochają
kaszę gryczaną, ale także dla tych, którzy jeszcze się na niej nie poznali przygotowałam dzisiaj jej „uwspółcześnioną” wersję ;)Uprużona na sypko
kasza gryczana połączona z pieczonymi warzywami to wspaniałe danie „samo w sobie” albo doskonały dodatek do
mięs i/lub ryb.Uwaga:)Jest to jednocześnie, jeśli chodzi o składniki, bardzo uniwersalne danie! Ja tym razem upiekłam dobrze prezentującą się kolorystycznie wersję
marchewkowo-
cukiniową. Wy możecie pokusić się o bardziej różnorodne połączenia.Zamiast
marchewki i
cukinii można wykorzystać np.
bakłażany,
cebule,
papryki,
pomidorki koktajlowe, itp. Warto jest także eksperymentować z różnymi zestawami
ziół i
egzotycznych przypraw.Gorąco zachęcam Was do poszukiwania Waszej ulubionej wersji :)Składniki: (6-8 porcji)1 szklanka
kaszy gryczanej (po ugotowaniu będzie jej przynajmniej dwa
razy więcej)pieczone warzywa:2 średnie
marchewki, obrane i pokrojone na kawałki „na jeden kęs”1 średnia
cukinia, pokrojona ze skórką na podobnej wielkości kawałki jak
marchew2-3 łyżki posiekanych świeżych
ziół (tymianek/bazylia/rozmaryn/oregano…)skórka otarta z 1/2
cytryny2 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytryny1/3 szklanki
oliwysól i
pieprzWykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. (Tutaj opisałam niezawodną metodę.)Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego (lub wprost na blachę z piekarnika) wrzucić pokrojoną
marchew i
cukinię, wsypać posiekane
zioła, dodać przeciśnięty
czosnek i utartą
skórkę z cytryny. Całość polać
oliwą i
sokiem z cytryny, a następnie oprószyć
solą oraz
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.Piec 30-45 minut, do czasu aż
marchew będzie miękka. W czasie pieczenia jeden lub dwa
razy wymieszać warzywa.Upieczone warzywa połączyć z uprażoną
kaszą gryczaną i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych/rybnych.Smacznego :)
Ps. Szkoda tylko, że ta
kasza taka… mało urodziwa ;)