ßßß
Dla wszystkich, którzy już kochają kaszę gryczaną, ale także dla tych, którzy jeszcze się na niej nie poznali przygotowałam dzisiaj jej „uwspółcześnioną” wersję ;)Uprużona na sypko kasza gryczana połączona z pieczonymi warzywami to wspaniałe danie „samo w sobie” albo doskonały dodatek do mięs i/lub ryb.Uwaga:)Jest to jednocześnie, jeśli chodzi o składniki, bardzo uniwersalne danie! Ja tym razem upiekłam dobrze prezentującą się kolorystycznie wersję marchewkowo-cukiniową. Wy możecie pokusić się o bardziej różnorodne połączenia.Zamiast marchewki i cukinii można wykorzystać np. bakłażany, cebule, papryki, pomidorki koktajlowe, itp. Warto jest także eksperymentować z różnymi zestawami ziół i egzotycznych przypraw.Gorąco zachęcam Was do poszukiwania Waszej ulubionej wersji :)Składniki: (6-8 porcji)1 szklanka kaszy gryczanej (po ugotowaniu będzie jej przynajmniej dwa razy więcej)pieczone warzywa:2 średnie marchewki, obrane i pokrojone na kawałki „na jeden kęs”1 średnia cukinia, pokrojona ze skórką na podobnej wielkości kawałki jak marchew2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (tymianek/bazylia/rozmaryn/oregano…)skórka otarta z 1/2 cytryny2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytryny1/3 szklanki oliwysól i pieprzWykonanie:Kaszę gryczaną ugotować na sypko. (Tutaj opisałam niezawodną metodę.)Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego (lub wprost na blachę z piekarnika) wrzucić pokrojoną marchew i cukinię, wsypać posiekane zioła, dodać przeciśnięty czosnek i utartą skórkę z cytryny. Całość polać oliwą i sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.Piec 30-45 minut, do czasu aż marchew będzie miękka. W czasie pieczenia jeden lub dwa razy wymieszać warzywa.Upieczone warzywa połączyć z uprażoną kaszą gryczaną i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych/rybnych.Smacznego :)
Ps. Szkoda tylko, że ta kasza taka… mało urodziwa ;)