Wykonanie
Pieczona
sola i
łosoś z dodatkiem aromatyzowanej
ziołami oliwy to danie bardzo smaczne, zdrowe i lekkie. Przy tym niezmiernie efektowne, prawda? :)Składniki: (3-4 duże porcje)3-4 filety z
solipłat
łososia bez skóry
sól i
pieprz1/2 szklanki
oliwy z oliwek1-2 ząbki
czosnku1-2 łyżki posiekanych świeżych
ziół1
papryczka chilli1-2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny1-2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprzWykonanie:Z
łososia usunąć ości (tutaj
pisałam jak to zrobić w łatwy sposób) i pokroić na paski szerokości około 1-1,5 cm i długości około 10-15 cm.Filety z
soli także pokroić na podobne paski. Paski ryb oprószyć
solą i
pieprzem. „Spleść” w siatkę tak jak to widać na zdjęciach i ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia. (Uwaga: Ja kładłam na osobnych kawałkach folii aluminiowej, ale stanowczo ODRADZAM tę metodę! Bardzo ciężko było z nich zdejmować upieczoną
rybę.)
Plecionki z ryb skropić
oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.W czasie gdy
ryba się piecze przygotować aromatyzowaną
oliwę.
Oliwę połączyć z
sokiem z cytryny, przeciśniętym
czosnkiem, posiekanymi
ziołami i
papryczką chilli oraz utartą
skórką z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.Plecionki podawać od razu na talerzach, oblane dookoła
oliwą z
przyprawami i udekorowane
pomidorkami koktajlowymi i gałązką świeżych
ziół.Smacznego :)