ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony (6) cytrynowo-ziołowy

Łosoś pieczony (6) cytrynowo-ziołowy

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Pieczony łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni =)
Dzisiaj prezentujemy łososia z cytryną i ziołami. Do tego przepisu został użyty
pacyficzny łosoś Coho z Alaski (pol. kiżucz), stąd jego głęboko czerwony kolor.
W XIX wieku próbowano introdukować ten gatunek łososia w Polsce, lecz nie przyjął się.
Cytryna oraz mieszanka delikatnych ziół wpływają orzeźwiająco na tą intensywną w smaku rybę. W użytej mieszance ziołowej występują:
pietruszka, trybula, drobny szczypiorek, majeranek i estragon.
I właśnie z tego zestawu zioła polecamy, choć można użyć również dowolnych
innych, jak np. koperek, tymianek. Estragon, posiadający delikatnie cytrusowy posmak
świetnie nadaje się do ryb, szczególnie łososia =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- filet z łososia 600-700g
- kilka cienkich jak papier plasterków cytryny
- sól, pieprz, zioła
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
1) Filet z łososia układamy na blachę do pieczenia, posypujemy przyprawami i nacieramy lekko oliwą.
2) Na wierzch układamy plasterki cytryny.
3) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
4) Pieczemy rybę ok. 20-25 minut. Na ostatnie kilka minut można dać pod górną grzałke piekarnika, aby powierzchnia, a zwłaszcza plasterki cytryny, nieco się przyrumieniły.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/osos-pieczony-cytrynowo-zioowy.html