Wykonanie
Cześć =) Pieczony
łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni =)Dzisiaj prezentujemy
łososia z
cytryną i
ziołami. Do tego przepisu został użytypacyficzny
łosoś Coho z Alaski (pol. kiżucz), stąd jego głęboko czerwony kolor.W XIX wieku próbowano introdukować ten gatunek
łososia w Polsce, lecz nie przyjął się.
Cytryna oraz mieszanka delikatnych
ziół wpływają orzeźwiająco na tą intensywną w smaku
rybę. W użytej mieszance
ziołowej występują:
pietruszka,
trybula, drobny
szczypiorek,
majeranek i
estragon.I właśnie z tego zestawu
zioła polecamy, choć można użyć również dowolnychinnych, jak np.
koperek,
tymianek.
Estragon, posiadający delikatnie
cytrusowy posmakświetnie nadaje się do ryb, szczególnie
łososia =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):- filet z
łososia 600-700g- kilka cienkich jak papier plasterków
cytryny-
sól,
pieprz,
zioła-
oliwa z oliwekSposób wykonania:1) Filet z
łososia układamy na blachę do pieczenia, posypujemy
przyprawami i nacieramy lekko
oliwą.2) Na wierzch układamy plasterki
cytryny.
3) Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.4) Pieczemy
rybę ok. 20-25 minut. Na ostatnie kilka minut można dać pod górną grzałke piekarnika, aby powierzchnia, a zwłaszcza plasterki
cytryny, nieco się przyrumieniły.Smacznego =)Agnieszka