Wykonanie
Takiego
łososia po raz pierwszy zrobiłam dawno temu, już nawet nie pamiętam gdzie natknęłam się na ten przepis, jednak na jakiś czas kompletnie o nim zapomniałam. Poza tym tak się składało, że albo nie było
łososia, albo
truskawek, albo ochoty. Dziś jednak udało się zebrać wszystkie składowe oraz chęci i przygotowałam tę wspaniałą
rybkę. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Po prostu "raj w gębie"! Delikatny
łosoś i słodkie
truskawkawki = poezja smaku;)2-4 dzwonki surowego
łososia (filet)200g dojrzałych
truskaweksok z połowy
cytrynyoliwasól,
pieprzŻaroodporne naczynie wylać niewielką ilością
oliwy, ułożyć
łososia (jeżeli mamy kawałki ze skórą, to kładziemy skórą do dołu), skropić
sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Truskawki pokroić w niezbyt cienkie plasterki i obłożyć nimi
łososia, resztę poukładać
między kawałkami
ryby. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut (w zależności od wielkości i grubości dzwonków). Podawać natychmiast najlepiej na mieszance ulubionych
sałat lub innej
zieleniny;)
Smacznego!