Wykonanie
Quinoa jest świetna, a jeśli nie wierzycie to koniecznie musicie zrobić
sałatkę, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Pisałam już kiedyś, że jest wiele rodzai komosy ryżowej. W
sałatce z
batatami i
kalafiorem wykorzystałam czarną quiona. Najczęściej gotuję potrawy z białej komosy ryżowej ale walory smakowe są prawie takie same…Ale wracając do sałatki to posiłek idealny na jesienne chłody, bogaty w witaminy i minerały.
Sałatka całkowicie wegańska, a jednak wysoko energetyczna i bardzo smaczna.
Sałatka z quinoa,
batatów i
kalafioraSkładniki:4 porcje1 duży
batat lub dwa małe100 g czarnej quinoa, waga sucha1 mały
kalafior5 liści
jarmużu1 duże
jabłkogarść physalis (
wiśnia peruwiańska)po szczypcie
cynamonu, kajenskiego
pieprzu,
kolendry,
kminu rzymskiegoDressing3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskęsok z połowy
cytryny3 łyżki
oliwysól i
czarny pieprz do smakuPokrój
batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z
przyprawami i
oliwą. Upiecz
batata w piekarniku. Utrzyj
kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z
jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną
wodą. Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Pokrój
jabłko w kostkę, a physalis przekrój na pół. Wszystkie
warzywa i owoce wymieszaj. Z podanych składników zrób dressing i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj. Podaj jako samodzielne danie lub dodatek do
mięsa.
Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca. W październiku gotujemy z quinoa . Jeśli macie ciekawe przepisy na quinoa to podzielcie się nimi w komentarzu pod tym wpisem .Polecane przepisy
Sałatka z
gryczanej kaszy i
burakówSałatka zdrowa i energetyczna