ßßß
Sałatka z quinoa, batatów i kalafioraSkładniki:4 porcje1 duży batat lub dwa małe100 g czarnej quinoa, waga sucha1 mały kalafior5 liści jarmużu1 duże jabłkogarść physalis (wiśnia peruwiańska)po szczypcie cynamonu, kajenskiego pieprzu, kolendry, kminu rzymskiegoDressing3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęsok z połowy cytryny3 łyżki oliwysól i czarny pieprz do smakuPokrój batata w dosyć drobną kostkę i wymieszaj z przyprawami i oliwą. Upiecz batata w piekarniku. Utrzyj kalafior na tarce i grubych oczkach. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie razem z jarmużem po uprzednim oderwaniu liści od łodyg. Opłucz zimną wodą. Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Pokrój jabłko w kostkę, a physalis przekrój na pół. Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj. Z podanych składników zrób dressing i dodaj do sałatki. Dokładnie wymieszaj. Podaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca. W październiku gotujemy z quinoa . Jeśli macie ciekawe przepisy na quinoa to podzielcie się nimi w komentarzu pod tym wpisem .Polecane przepisySałatka z gryczanej kaszy i burakówSałatka zdrowa i energetyczna