ßßß
Dzisiaj proponuję sałatkę tabbouleh w nowym wydaniu, a mianowicie tabbouleh z ciecierzycą i halloumi panierowanym w sezamie. Tabbouleh to orientalna sałatka, której głównymi składnikami są bulgur, natka pietruszki, oliwa i sok z cytryny. Wzbogaciłam sałatkę o świeżą kolendrę, a poza tym dodała ciecierzycę i halloumi. Tak przygotowana sałatka tabbouleh jest wspaniałym daniem na letnią kolację, dodatkiem do grilla czy daniem bufetowym.
Składniki: na 4 porcjie150 ml bulgur300 ml warzywnego bulionu150 ml posiekanej natki pietruszki1 doniczka świeżej kolendry2 dymki2 pomidory pokrojone w kostkę1mała puszka ciecierzycy, u mnie 180 gram2 ząbki czosnku1 czerwona chili½ cytryna1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione50 ml oliwy125 g halloumi2 łyżki sezamuolej do smażeniasól i pieprz do smaku
Ugotuj bulgur w bulionie i odparuj. Pokrój dymki w kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Oczyść chili z nasion i gniazdek i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Nie za dużo soli, bo halloumi jest dosyć słone. Odcedź i opłucz ciecierzycę. Dodaj do sałatki.Pokrój halloumi w kostkę i popędzluj oliwką. Obtocz halloumi w sezamie (wybierz sezam łuskany) i usmaż na patelni. Dodaj halloumi do sałatki i lekko wymieszaj. Podawaj sałatkę letnią.Polecane przepisyTabbouleh z quinoaOrzeźwiająca sałatka tabboulehLekkie sałatki nie tylko do grillaSałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréLekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy