Wykonanie
Przepis miesiąca – lekkie sałatkiZupełnie zapomniałam, że to początek nowego miesiąca, a więc czas na przepis miesiąca, którego tematem w czerwcu będą lekkie sałatki . Lekkie sałatki to typowe danie na lato, no bo komu chce się gotować w upały.
Dzisiaj proponuję
sałatkę tabbouleh w nowym wydaniu, a mianowicie tabbouleh z
ciecierzycą i halloumi panierowanym w
sezamie. Tabbouleh to orientalna
sałatka, której głównymi składnikami są bulgur,
natka pietruszki,
oliwa i
sok z cytryny. Wzbogaciłam
sałatkę o świeżą
kolendrę, a poza tym dodała
ciecierzycę i halloumi. Tak przygotowana
sałatka tabbouleh jest wspaniałym daniem na letnią kolację, dodatkiem do grilla czy daniem bufetowym.
Składniki: na 4 porcjie150 ml bulgur300 ml
warzywnego bulionu150 ml posiekanej
natki pietruszki1 doniczka świeżej
kolendry2
dymki2
pomidory pokrojone w kostkę1mała puszka
ciecierzycy, u mnie 180 gram2 ząbki
czosnku1 czerwona
chili½
cytryna1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione50 ml
oliwy125 g halloumi2 łyżki
sezamuolej do smażenia
sól i
pieprz do smaku
Ugotuj bulgur w
bulionie i odparuj. Pokrój
dymki w kostkę. Przeciśnij
czosnek przez praskę. Pokrój
kolendrę. Oczyść
chili z nasion i gniazdek i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij
sok z cytryny. Wszystkie warzywa,
zioła i
przyprawy wymieszaj z
sokiem z cytryny i
oliwą. Dopraw
solą i
pieprzem. Nie za dużo
soli, bo halloumi jest dosyć słone. Odcedź i opłucz
ciecierzycę. Dodaj do sałatki.Pokrój halloumi w kostkę i popędzluj
oliwką. Obtocz halloumi w
sezamie (wybierz
sezam łuskany) i usmaż na patelni. Dodaj halloumi do sałatki i lekko wymieszaj. Podawaj
sałatkę letnią.Polecane przepisyTabbouleh z quinoaOrzeźwiająca
sałatka tabboulehLekkie sałatki nie tylko do grilla
Sałatka z
kalafiorem,
kaszą gryczaną i chevréLekka
sałatka na ciepło z
cukinii i
kaszy