Wykonanie
Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug) - to rodzaj pikantnego dipa do
mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie .W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem.Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje
salata hara stosowane do
pieczonych mięs i warzyw.Oba dipy charakteryzyją się
ostrym wyrazistym smakiem.Składniki3 posiekane
pomidory2 posiekane czerwone
chili wraz z nasionami3 - 4 łyżki
natki ze świeżej
kolendryopcjonalnie 3 ząbki
czosnku lub 1 płaska łyżeczka mieszanki baharat
sól do smakuPrzygotowanieWszystkie składniki zmiksować w blenderzeSkładniki1 pęczek
natki kolendry1 - 2 zielone
chili wraz z nasionami1- 2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy3 - 4 łyżki
soku z limonki lub
cytrynyduża szczypta
kardamonuduża szczypta
kminkusól do smakuPrzygotowanieWszystkie składniki zmiksować w blenderze