ßßß Cookit - przepis na Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara

Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara

nazwa

Wykonanie

Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie .
W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem.
Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw.
Oba dipy charakteryzyją się ostrym wyrazistym smakiem.
Składniki
3 posiekane pomidory
2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami
3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry
opcjonalnie 3 ząbki czosnku lub 1 płaska łyżeczka mieszanki baharat
sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Składniki
1 pęczek natki kolendry
1 - 2 zielone chili wraz z nasionami
1- 2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 - 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
duża szczypta kardamonu
duża szczypta kminku
sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/ostry-dip-do-miesa-i-warzyw-salata-hara.html