Wykonanie
Ostatnio jem sporo
awokado. Głównie w sałatkach, ale powstała też pasta, a teraz dip. Może
mieć różne konsystencje w zależności od tego jak mocno go zmiksujecie. Dip jest idealny nie tylko do przegryzania z domowymi nachosami, ale też świetnie sprawdził się jako sos. O tym już następnym razem. Przepis pochodzi z tej strony .
Składniki:2
awokadook. 125 ml
soku z limonki ub
cytryny1/3 filiżanki posiekanej
natki pietruszki lub
kolendry1 jalapeño3 ząbki
czosnkuok 80 ml
oliwy1 łyżeczka kuminu
sól,
pieprzWykonanie:
Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i miąższ. Miąższ przełożyć do naczynia i zalać
sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty
czosnek, pokrojoną papryczkę i pozostałe składniki. Całość zmiksować. Przechowywać w lodówce.