ßßß Cookit - przepis na Hummus na swojskim grochu

Hummus na swojskim grochu

nazwa

Wykonanie

Dla moich bezmięsnych córek wymyślam różne pasty warzywne. Dużym powodzeniem cieszą się te na bazie fasoli, spróbowałam więc teraz zrobić coś z grochu. Zastąpiłam nim ciecierzycę i zrobiłam ‚swojski” hummus. Pastę tahini miałam domową, została mi od poprzedniego, klasycznego hummusu .
szklanka łuskanego grochu ( połówki)
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki pasty tahini
łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz z młynka, ew. papryka słodka
oliwa
natka pietruszki
Groch moczyłam przez noc a rano ugotowałam go zmieniając wodę, do zupełnej miękkości.
Przestudzony zmiksowałam na gładko wraz z czosnkiem , dodając pod koniec nieco wody od jego gotowania. Potem miksując dodawałam tahinę, próbując smaku. Wlałam sok z cytryny. Lodowatej wody, jak przy ciecierzycy niem musiałam dodawać , bo „grochowy hummus” był dość gładki.
Doprawiłam solą i pieprzem z młynka. Na chlebie posypywałam go natką pietruszki i słodką papryką, polewałam oliwą .
Smakował bardzo dobrze, inaczej oczywiście niż ten z ciecierzycy, mnie ten smak podszedł do gustu. Córka, która nie jest zbyt skora do pochwał, wyraziła się o nim z uznaniem i zajadała chętnie.
Polecam jako ciekawostkę nie tylko dla wegetarian i wegan.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/hummus-na-swojskim-grochu