Wykonanie
Będę zamęczać dalej Ainsley'em, a co tam. Nie wiem jak Wam, ale mi się to coraz bardziej podoba. Nie mam pomysłu na obiad, otwieram książkę a tam wszystko gotowe. Góra pół godziny i przepiękny, przesmaczny obiadek gotowy.Tę
rybę robiłąm już dwa
razy. Za pierwszym razem jednak obyło się bez
kaszy kuskus i nie grillowałąm w piekarniku, a na patelni grillowej. Było smacznie, ale polecam jedak wersję piekarnikową. Ten sposób pieczenia
ryby sprawił, że
sok z cytryny wsiąkł w
rybkę i byłą przesmaczna. Dressing, którym polewa się tę
rybę polecam nawet bez reszty przepisu - jest cudowny.Tytuł oryginału "
Chilli-lemon-splashed fish"

Składniki (na 4 porcje):1
cytryna4 x 120 g
filetu z dorsza2 łyżki
oliwy z oliwek, plus więcej do posmarowania2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka175 g
kaszy kuskus300 ml gorącego
bulionu warzywnego2
pomidory (nie dałam)4
cebule dymki (dałam zwykłą małą
cebulkę)2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki lub
kolendry1/4 łyżeczki proszku
chillisól,
pieprzWykonanie:Nagrzać grill na bardzo gorący (ja nastawiłąm 210 stopni).Odkroić 4 plasterki
cytryny, z reszty wycisnąć sok do miseczki. Filety położyć na brytfance grillowej (skórką do góry), na nich położyć po plasterku
cytryny. Posmarować odrobiną
oliwy, doprawić
solą i
pieprzem. Grillować przez 6-8 minut (u mnie trwało to trochę dłużej), bez przewracania, aż
ryba cała się upiecze i lekko zezłoci.W międzyczasie podgrzać łyżkę
oliwy w garnku, podsmażyć posiekany
czosnek i pokrojoną
paprykę przez 4-5 minut, aż zmięknie. Dodać
kuskus,
bulion, posiekane
pomidory,
cebulkę (ja moją smażyłam z
czosnkiem) i
natkę. Doprawić do smaku, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.Wymieszać
sok z cytryny z pozostałą
oliwą i
chilli. Gotowy
kuskus zruszyć widelcem i nałożyć na talerze. Na wierzch położyć ugrillowną
rybę. Polać przygotowanym dressingiem.

/wydrukuj przepis/