ßßß
Składniki (na 4 porcje):1 cytryna4 x 120 g filetu z dorsza2 łyżki oliwy z oliwek, plus więcej do posmarowania2 ząbki czosnku1 czerwona papryka175 g kaszy kuskus300 ml gorącego bulionu warzywnego2 pomidory (nie dałam)4 cebule dymki (dałam zwykłą małą cebulkę)2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub kolendry1/4 łyżeczki proszku chillisól, pieprzWykonanie:Nagrzać grill na bardzo gorący (ja nastawiłąm 210 stopni).Odkroić 4 plasterki cytryny, z reszty wycisnąć sok do miseczki. Filety położyć na brytfance grillowej (skórką do góry), na nich położyć po plasterku cytryny. Posmarować odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem. Grillować przez 6-8 minut (u mnie trwało to trochę dłużej), bez przewracania, aż ryba cała się upiecze i lekko zezłoci.W międzyczasie podgrzać łyżkę oliwy w garnku, podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną paprykę przez 4-5 minut, aż zmięknie. Dodać kuskus, bulion, posiekane pomidory, cebulkę (ja moją smażyłam z czosnkiem) i natkę. Doprawić do smaku, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.Wymieszać sok z cytryny z pozostałą oliwą i chilli. Gotowy kuskus zruszyć widelcem i nałożyć na talerze. Na wierzch położyć ugrillowną rybę. Polać przygotowanym dressingiem.
/wydrukuj przepis/