Wykonanie
Tabbouleh (arab. تبولة, wymowa: "tabule"; ang. tabbouleh lub tabouleh) - jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni Bliskiego Wschodu, a dokładnie Libanu. Podawane jest jako przekąska. Pierwotnie w przepisie z Libanu była to
sałatka z burghulu,
pomidorów,
ogórka,
cebuli i
ziół, zwłaszcza
pietruszki i
mięty.
Mięta dodaje tabbouleh swój typowy świeży i letni smak. Ważnym składnikiem jest bulgur - rodzaj
kaszy, często zastępowany
kuskusem. Tabbouleh świetnie się sprawdza jako danie letnie, na imprezę czy dodatek do dań z grilla. Ja pierwszy raz
jadłam go u znajomych w Prowansji, tak mi zasmakował, że często gości w lato na moim
stole. Oczywiście nie użyłam burgulu ale
kuskus. Nie dodałam też
ogórka, choć jest w oryginalnym przepisie. Włosi nie przepadają za
ogórkami. Libańczycy używają też więcej
pietruszki. Ja dużo nie
daje, bo tak to czuć tylko
pietruszkę. Zapraszam Was na mój zmodyfikowany przepis.
Składniki:200 gr.
kuskus (lub burgul )500 g soczystych
pomidorów6 małych
cebulek dymek2
cytryny2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
mięty8 łyżek
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Wsypujemy
kasze do salaterki. Do
kaszy dodajemy posiekaną
dymkę,
pomidory obrane i pokrojone w kostkę wraz z ich
sokiem,
pietruszkę i
miętę. Do
kaszy wyciskamy
sok z cytryny, wlewamy
oliwę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby
kasza spęczniała, mieszając od czasu do czasu. Zrobiony w ten sposób tabbouleh świetnie smakuje gdy pęcznieje wraz z różnymi płynami zawartymi w warzywach (sok z
pomidorów,
cytryny,
oliwa z oliwek). Im więcej spoczywa tym jest lepszy!Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)