ßßß
Składniki:4 porcje150 g gryczanej kaszy, prażonej100 g ciecierzycy, waga sucha2 dymki, mało wyrośnięte1 szalotka2 ząbki czosnku1 chili, u mnie czerwone3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu1 łyżeczka nasion kolendryszczypta chili w proszkusól do smaku2 łyżki oliwy4 jajka2 awokadopomidory koktajloweświeża kolendraUgotuj namoczoną uprzednio ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Ugotuj kaszę al dente również w lekko osolonej wodzie. Na suchej patelni upraż nasiona przypraw, a następnie zgnieć w moździerzu. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój dymkę i szalotkę w piórka, chili w krążkim czosnek w plasterki. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż przez minutę, potrząsając patelnią. Dodaj ugotowaną kaszę, ciecierzycę i pokrojoną kolendrę. Dopraw przyprawami i solą. Smaż przez 2 minuty, aby smaki się przegryzły. Ugotuj jajka w koszulce. Zagotuj wodę z octem. Następnie obniż temperaturę tak aby woda tylko lekko bulgotała. Zamieszaj energicznie wodę aby powstał wir i dodaj rozbite jajko. Gotuj jajko przez 2 minuty. Żółtko powinno być płynne. Wciąż gorące jajko “dochodzi” po wyjęciu na talerz. Ułóż sałatkę z kaszy na talerzu, a na niej jajko, awokado i pomidory. Udekoruj kolendrą. Posól i posyp pieprzem jajko. Smacznego.Polecane przepisySałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréSałatka zdrowa i energetycznaSałatka z kurkami i glazurowane schaboweSałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką