ßßß
Do sałatki z powodzeniem można wykorzystać resztki ziemniaków . Ja ugotowałam ziemniaki w mundurkach.Sałatka ziemniaczana po hinduskuSkładniki:5 porcji1 kg ziemniaków250 g koktajlowych pomidorów1 łyżeczka nasion włoskiego kopru2 łyżeczki nasion kolendry1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu1 czerwone chili1 zielone chili1 łyżka suszonych liści curry½ łyżeczki kurkumysól do smaku3 łyżki oleju lub oliwypęczek świeżej kolendry
Ugotuj ziemniaki w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków jeśli ugotowane w całości. Pokrój ziemniaki w ósemki. Pokrój chili w krążki. Nasiona przypraw upraż na patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć ziemniaki, chili i przyprawy. W rękach rozetrzyj suszone liście curry i dodaj do ziemniaków. W tym samym czasie upiecz pomidorki w piekarniku. Dodaj pomidory do sałatki, posiekany koriander i przypraw solą. Podaj sałatkę do sztuki mięsa np. do kurczaka.Polecane przepisyKalafior w sosie kokosowymKotlety wieprzowe po tajsku z noodleSzybko i tanio