ßßß
Składniki:400g ciecierzycy z puszki lub słoika (można też ciecierzycę ugotować)około 2 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki mielonego kminkusól wg uznaniaRozgrzewamy piekarnik do 205 0 C.Ciecierzycę odcedzamy na sitku a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawy i sól oraz całość dobrze mieszamy.Tak przygotowaną przekładamy do nieprzywierającej formy (można tez wyłożyć papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 - 40 minut. W połowie pieczenia można wyciągnąć i lekko potrząsnąć.Po tym czasie ciecierzyce wyciągamy i studzimy. Konsumujemy lub przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego...