Wykonanie
Przekąska dość nie typowa i rzadko spotykana w polskiej kuchni. Mi bardzo przypadła do gustu. Połączenie chrupkości z
solą i pikantnymi
przyprawami zawsze dobrze pasuje.Danie jest proste w przygotowaniu. Można je konsumować do wieczornego seansu filmowego lub zaskoczyć gości nowymi
smakami. Serdecznie polecam:).

Składniki:400g
ciecierzycy z puszki lub słoika (można też
ciecierzycę ugotować)około 2 łyżek
oliwy z oliwek lub rozpuszczonego
oleju kokosowego1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki mielonego
kminkusól wg uznaniaRozgrzewamy piekarnik do 205 0 C.
Ciecierzycę odcedzamy na sitku a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy
oliwę,
przyprawy i
sól oraz całość dobrze mieszamy.Tak przygotowaną przekładamy do nieprzywierającej formy (można tez wyłożyć papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 - 40 minut. W połowie pieczenia można wyciągnąć i lekko potrząsnąć.Po tym czasie
ciecierzyce wyciągamy i studzimy. Konsumujemy lub przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego...