Wykonanie
Zapraszam na danie z tak zwanym super food. Quinoa,
jarmuż czy
awokado to produkty o dużych wartościach odżywczych. Używam ich często w moich przepisach.
Sałatka na ciepło z warzyw to moje ulubione danie na lunch do pracy czy kolację.
Sałatka jest lekka, zdrowa. Lubię mieszać…Moja
sałatka zawiera węglowodany o niskim GI, dużo protein ale też zdrowe tłuszcze. Takie sałatki
mogę jeść codziennie i wiem, że moje samopoczucie będzie zawsze na topie.
Sałatka na ciepło z quinoa,
jarmużem i
fasolkąSkładniki: na 2 porcje100 ml quinoa100 g
zielonej fasolki szparagowej100 g
żółtej fasolki szparagowej3 duże liście
jarmużu3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego świeżego
rozmarynu1 duży ząbek
czosnku2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakuDodatkowo2
jajka1
awokadopłatki wędzonej
chilisól
Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem dobrze wypłukaj quinoa w zimnej wodzie, wtedy nie będzie gorzka po ugotowaniu. Zblanszuj
fasolki i liście
jarmuża oderwane z łodyg. Na patelni rozgrzej
oliwę. Podsmaż
zioła z
czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i quinoa. Gorącą
sałatkę przełóż na talerz. Usmaż
jajka, u mnie sadzone i ułóż na
sałatce wraz z
awokado.
Posól jajka i posyp
chili.Polecane przepisy
Sałatka z
kalafiora z
musztardowym dressingiemQuinoa stir fry z
brokułami i
kurczakiemSałatka z
kalafiorem,
kaszą gryczaną i chevré
Czosnek,
jarmuż,
masala i tahini