ßßß
Sałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolkąSkładniki: na 2 porcje100 ml quinoa100 g zielonej fasolki szparagowej100 g żółtej fasolki szparagowej3 duże liście jarmużu3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu1 duży ząbek czosnku2 łyżki oliwysól i pieprz do smakuDodatkowo2 jajka1 awokadopłatki wędzonej chilisól
Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem dobrze wypłukaj quinoa w zimnej wodzie, wtedy nie będzie gorzka po ugotowaniu. Zblanszuj fasolki i liście jarmuża oderwane z łodyg. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż zioła z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i quinoa. Gorącą sałatkę przełóż na talerz. Usmaż jajka, u mnie sadzone i ułóż na sałatce wraz z awokado. Posól jajka i posyp chili.Polecane przepisySałatka z kalafiora z musztardowym dressingiemQuinoa stir fry z brokułami i kurczakiemSałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréCzosnek, jarmuż, masala i tahini