ßßß
Składniki:500 g bobu1 cukinia, około 400 g1 cebula200 g mrożonego szpinaku100 g kaszy gryczanej, u mnie palonej3 ząbki czosnku2 łyżki natki pietruszki2 łyżki świeżego oregano2 łyżki oliwy¼ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki płatków chilisól do smaku
Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Odparuj. Zalej bób osoloną wodą i gotuj przez 4 minuty. Opłukaj zimną wodą i obierz. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mrożony szpinak. Smaż aż woda ze szpinaku odparuje. Pokrój cukinię w grubą kostkę i podsmaż na drugiej patelni. Dopraw solą. Do szpinaku dodaj teraz kaszę i obrany bób. Smaż aż sałatka będzie gorąca, po czym dodaj cukinię. Dopraw solą, pieprzem i chili i delikatnie wymieszaj. Posyp pietruszką i podaj na ciepło np. z sadzonym jajkiem lub do grilla.