Wykonanie
Poranny przeglad w lodowce natchnal mnie na zrobienie tej bardzo smacznej i kolorowej
salatki z
cytrusowym sosem vinaigrette . Salatka z
dynii ,
feta i
granatu zawiera rowniez
orzechy wloskie. Bardzo pozywna salatka, ktora mozna podac jako zimna przekaske, lekka kolacje czy tez do
sztuki miesa.
No coz moi synowie kreca nosem na jarskie, zimne przekaski, wiec salatka byla typowo obiadowa do
miesa i
ryzu.
Składniki: na
sałatke300 g
dynii pizmowej, pieczonejmala torebka roznych lisci
salaty1
granat100 ml grubo posiekanych orzechow wloskich100 g
owczego serasol i
czarny pieprz grubo zmielony do smakuSos vinaigrette50 ml
oliwy z oliwekskórka i sok z jednej dużej
pomarańczyskórka i sok z jednej
cytryny2 łyżki
octu winnego, białego2 łyżki soku z
granatu1 łyżeczka świeżego
rozmarynuWykonanie:Pokroj
dynie na kawalki, posol i popieprz grubo zmielonym
czarnym pieprzem.
Skrop oliwa i posyp
tymiankiem. Piecz
dynie w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20 minut, az bedzie miekka. OstudzOplucz
salate, porozrywaj palcami, wyskub nasiona
granatu i rozdrobnij
orzechy. Skomponuj salatke w misce wraz z ostudzona
dynia. Posyp
owocami granatu.Z podanych skladnikow przygotuj dressing i polej salatke. Na koniec posyp salatke pokruszonym
serem feta.Polecane przepisyPyszny paprykarz z
makreląJeszcze jest czas!
Sałatka z
kalafiorem,
kaszą gryczaną i chevré
Sałatka do grilla z
awokado,
bobem i
truskawkamiSałatka z
kalafiora i
mięty pieprzowej