ßßß
Poranny przeglad w lodowce natchnal mnie na zrobienie tej bardzo smacznej i kolorowej salatki z cytrusowym sosem vinaigrette . Salatka z dynii , feta i granatu zawiera rowniez orzechy wloskie. Bardzo pozywna salatka, ktora mozna podac jako zimna przekaske, lekka kolacje czy tez do sztuki miesa.
No coz moi synowie kreca nosem na jarskie, zimne przekaski, wiec salatka byla typowo obiadowa do miesa i ryzu.
Składniki: na sałatke300 g dynii pizmowej, pieczonejmala torebka roznych lisci salaty1 granat100 ml grubo posiekanych orzechow wloskich100 g owczego serasol i czarny pieprz grubo zmielony do smakuSos vinaigrette50 ml oliwy z oliwekskórka i sok z jednej dużej pomarańczyskórka i sok z jednej cytryny2 łyżki octu winnego, białego2 łyżki soku z granatu1 łyżeczka świeżego rozmarynuWykonanie:Pokroj dynie na kawalki, posol i popieprz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop oliwa i posyp tymiankiem. Piecz dynie w dobrze nagrzanym piekarniku przez 20 minut, az bedzie miekka. OstudzOplucz salate, porozrywaj palcami, wyskub nasiona granatu i rozdrobnij orzechy. Skomponuj salatke w misce wraz z ostudzona dynia. Posyp owocami granatu.Z podanych skladnikow przygotuj dressing i polej salatke. Na koniec posyp salatke pokruszonym serem feta.Polecane przepisyPyszny paprykarz z makreląJeszcze jest czas!Sałatka z kalafiorem, kaszą gryczaną i chevréSałatka do grilla z awokado, bobem i truskawkamiSałatka z kalafiora i mięty pieprzowej