Wykonanie
Wczoraj znowu grillowaliśmy. Pewnie już tak będzie przez całe wakacje. Tym razem był
pstrąg z grilla, który wyszedł obłędnie. Pierwszy raz grillowaliśmy
pstrąga w całości i dziwię się, że wcześniej na to nie wpadliśmy.Nie muszę przekonywać smakoszy ryb, że
ryba z grilla to wspaniałe danie.
Pstrąg z grilla smakował niesamowicie. Przyrządziłam go bardzo prosto, wypełniając
ziołami,
cytryną i
czosnkiem. Niedawno nauczyłam się moczyć
rybę w roztworze
soli przed jej dalszą obróbką. Taka uprzednio przygotowana
ryba po upieczeniu czy ugrillowaniu jest bardziej soczysta.
Pstrąga z grilla podałam z
sałatką z
bobem .
Pstrąg z grillaSkładniki: na 2 porcje2
pstrągi w całości, oczyszczonekilka gałązek świeżych
ziół, u mnie
oregano,
rozmaryn i
tymianekkilka plasterków
cytryny2 ząbki
czosnkuczarny pieprz, grubo mielonyłyżka
oliwy do skropieniaWykonanie:Zalej
rybę solanką tak aby
ryba znalazła się pod powierzchnią
wody. Na litr
wody dodaj 3 łyżki
soli. Mocz
pstrąga przez 15 minut. Po namoczeniu osusz
rybę papierowym ręcznikiem.Wypełnij
rybę ziołami,
cytryną i pokrojonym w plasterki
czosnkiem. Posyp
pieprzem. Piecz
rybę na grillu przez 5- 7 minut po każdej stronie. Czas pieczenia zależy od grubości
ryby i mocy grilla.Podawaj
pstrąga z grilla na gorąco z dowolno wybranymi dodatkami do grilla .Polecane przepisy
Sałatka z pesto do grilla
Łosoś z grilla na zielono
Sałatka do grilla z
awokado,
bobem i
truskawkamiŁosoś z grilla z guacamoleBaba ghanoush czyli jakie dodatki do grilla