ßßß
Na zdrowy, lekki i szybki obiad proponuję dziś łososia pieczonego na delikatnych plastrach cukinii. Ja upiekłam całość z moimi ulubionymi włoskimi ziołami i plastrami cytryny, które podczas pieczenia wypuściły sporo soku, doprawiając rybę. Danie będzie idealne z brązowym ryżem, prostą sałatką i jogurtowym sosem. Smacznego:)400-500 g łososia lub pstrąga łososiowego,ok. 100 g pieczarek,średniej wielkości cukinia,1/3 pora,kilka plasterków cytryny,sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła (u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek i rozmaryn)Cukinię, pora i pieczarki pokroić w plastry. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Na natłuszczonej blaszce ułożyć warzywa i grzyby, posypać przyprawami. Ułożyć doprawioną rybę, a na nich plastry cytryny. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.