ßßß
Czas na pierogi, tym razem drożdżowe. Znalazłam przepis na ciasto na pierogi drożdżowe w mojej starej książce kucharskiej ” Kuchnia polska” i zawsze go używam, kiedy wypiekam różnego rodzaju, pierogi, pierożki czy paszteciki . Universalne ciasto jednym słowem, zmodyfikowane jedynie dodatkiem sproszkowanej curry i suchej pietruszki.
Nadzienie do pierogów też jest proste.Wykorzystałam szynkę, pieczarki i żółtą paprykę. Całość dosmakowałam suszonym oregano. Pycha!Cześć pierogów została już pochłonięta, a resztę zamroziłam. Dzieciaki lubią mieć coś do zjedzenia jak przyjdą ze szkoły. Ja też nie pogardzę i jutro spakuję pierogi do pracy na lunch.
Składniki:40 sztukCiasto na pierogi600 g mąki pszennej40 g drożdży3 dl mleka200 g masła2 żółtka1 łyżka curry1 łyżka suszonej natki pietruszki1 łyżeczka soliNadzienie do pierogów300 g pieczarek1 cebula1 ząbek czosnku1 mała żółta papryka1 łyżeczka suszonego oregano200 g szynki1dl startego parmezanu1 dl startego sera zoltegosól i pieprz do smakuWykonanie:Roztop masło i wlej mleko aby się ogrzało.Pokrusz drożdże do ciepłego mleka. Dodaj sól, żółtka, curry, pietruszkę i mąkę po trochu i zagnieć gładkie, miękkie ciasto, użyj robota.Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Ciasto może wydawać się bardzo miękkie, ale takie powinno być.Pokrój w drobną kostkę grzyby, cebulę, czosnek i paprykę. Smaż warzywa na oleju, tak długo aż woda z grzybów odparuje.Pokrój szynkę. Wymieszać szynkę z warzywami i utartymi serami. Dopraw pieprzem, oregano i sola.Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek nakładaj łyżkę nadzienia, a potem zalepiaj dokładnie brzegi (jak normalne pierogi). Ułóż pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zostaw pierogi do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz je na 225 º C (termoobieg) przez 10 minut.
Polecane przepisyPierogi ,my loveMaślane rogaliki z serem brieNakleilam osiemdziesiat a Wy?No to jeszcze raz jagodowo