ßßß Cookit - przepis na Pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i papryką

Pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i papryką

nazwa

Wykonanie

Czas na pierogi, tym razem drożdżowe. Znalazłam przepis na ciasto na pierogi drożdżowe w mojej starej książce kucharskiej ” Kuchnia polska” i zawsze go używam, kiedy wypiekam różnego rodzaju, pierogi, pierożki czy paszteciki . Universalne ciasto jednym słowem, zmodyfikowane jedynie dodatkiem sproszkowanej curry i suchej pietruszki.
Nadzienie do pierogów też jest proste.Wykorzystałam szynkę, pieczarki i żółtą paprykę. Całość dosmakowałam suszonym oregano. Pycha!
Cześć pierogów została już pochłonięta, a resztę zamroziłam. Dzieciaki lubią mieć coś do zjedzenia jak przyjdą ze szkoły. Ja też nie pogardzę i jutro spakuję pierogi do pracy na lunch.
Składniki:
40 sztuk
Ciasto na pierogi
600 g mąki pszennej
40 g drożdży
3 dl mleka
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka curry
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
Nadzienie do pierogów
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mała żółta papryka
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g szynki
1dl startego parmezanu
1 dl startego sera zoltego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Roztop masło i wlej mleko aby się ogrzało.
Pokrusz drożdże do ciepłego mleka. Dodaj sól, żółtka, curry, pietruszkę i mąkę po trochu i zagnieć gładkie, miękkie ciasto, użyj robota.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Ciasto może wydawać się bardzo miękkie, ale takie powinno być.
Pokrój w drobną kostkę grzyby, cebulę, czosnek i paprykę. Smaż warzywa na oleju, tak długo aż woda z grzybów odparuje.
Pokrój szynkę. Wymieszać szynkę z warzywami i utartymi serami. Dopraw pieprzem, oregano i sola.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek nakładaj łyżkę nadzienia, a potem zalepiaj dokładnie brzegi (jak normalne pierogi). Ułóż pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostaw pierogi do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz je na 225 º C (termoobieg) przez 10 minut.
Polecane przepisy
Pierogi ,my love
Maślane rogaliki z serem brie
Nakleilam osiemdziesiat a Wy?
No to jeszcze raz jagodowo
Źródło:http://codojedzenia.pl/pierogi-drozdzowe-z-szynka-pieczarkami-i-papryka