Wykonanie

Czas na pierogi, tym razem
drożdżowe. Znalazłam przepis na ciasto na pierogi
drożdżowe w mojej starej książce kucharskiej ” Kuchnia polska” i zawsze go używam, kiedy wypiekam różnego rodzaju, pierogi, pierożki czy paszteciki . Universalne ciasto jednym słowem, zmodyfikowane jedynie dodatkiem sproszkowanej
curry i suchej
pietruszki.

Nadzienie do pierogów też jest proste.Wykorzystałam
szynkę,
pieczarki i
żółtą paprykę. Całość dosmakowałam
suszonym oregano. Pycha!Cześć pierogów została już pochłonięta, a resztę zamroziłam. Dzieciaki lubią
mieć coś do zjedzenia jak przyjdą ze szkoły. Ja też nie pogardzę i jutro spakuję pierogi do pracy na lunch.

Składniki:40 sztukCiasto na pierogi600 g
mąki pszennej40 g
drożdży3 dl
mleka200 g
masła2
żółtka1 łyżka
curry1 łyżka suszonej
natki pietruszki1 łyżeczka
soliNadzienie do pierogów300 g
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnku1 mała
żółta papryka1 łyżeczka
suszonego oregano200 g
szynki1dl startego
parmezanu1 dl
startego sera zoltego
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Roztop
masło i wlej
mleko aby się ogrzało.Pokrusz
drożdże do ciepłego
mleka. Dodaj
sól,
żółtka,
curry,
pietruszkę i
mąkę po trochu i zagnieć gładkie, miękkie ciasto, użyj robota.Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Ciasto może wydawać się bardzo miękkie, ale takie powinno być.Pokrój w drobną kostkę
grzyby,
cebulę,
czosnek i
paprykę. Smaż warzywa na
oleju, tak długo aż
woda z
grzybów odparuje.Pokrój
szynkę. Wymieszać
szynkę z warzywami i utartymi
serami. Dopraw
pieprzem,
oregano i
sola.Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdy krążek nakładaj łyżkę nadzienia, a
potem zalepiaj dokładnie brzegi (jak normalne pierogi). Ułóż pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zostaw pierogi do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz je na 225 º C (termoobieg) przez 10 minut.

Polecane przepisyPierogi ,my
loveMaślane rogaliki z
serem brieNakleilam osiemdziesiat a Wy?No to jeszcze raz
jagodowo