Wykonanie
Pyszne
bułki z
pieczarkami w środku..
50 dkg
pieczarek2
cebule50 dkg
mąki pszennej250 ml ciepłego
mleka7 g
drożdży suchych1
jajko2
żółtka2 łyżki roztopionego
masłasól,
pieprzPieczarki i
cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą
wodę. Doprawić
solą i
pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać
mąkę,
drożdże i
sól. Dodać
jajko,
żółtka i
masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe
mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać
pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.